Atunci când, în urmă cu zece ani, au apărut primele bancnote şi monede euro, ruşii nu păreau foarte interesaţi de noua valută, preferând să-şi păstreze economiile în dolari. La ora actuală, neîncrederea faţă de euro s-a întors.
Băncile ruseşti au remarcat o reducere semnificativă a volumului de schimburi valutare din ruble în euro, notează publicaţia poloneză Nasz Dziennik. În pofida faptului că, în opinia economiştilor, cursul în creştere al euro faţă de rublă ar fi trebuit să determine majorarea economiilor în valuta europeană, schimburile între aceste două valute continuă să se reducă, iar acest lucru este, potrivit experţilor din cadrul companiei "Finmarket", un fenomen nou: în 2010, chiar dacă şi atunci se ştia de criză, un asemenea fenomen nu se remarca.
Potrivit economistului Aleksei Deviatov, problemele datoriilor în zona euro, discuţiile despre destrămarea acestei zone şi revenirea la valutele naţionale îi determină pe ruşi să-şi facă probleme în legătură cu pierderea capacităţii de cumpărare a euro. "Dolarul este deocamdată stabil. În pofida faptului că în august în SUA s-au acutizat problemele legate de deficitul bugetar, din această ţară parvin mai puţine ştiri proaste", explică Deviatov.