Armata Rusiei se pregătește să se retragă din zona de vest a Fluviului Dnipro

Potrivit Ministerului Apărării din Marea Britanie, armata rusă se pregătește de o nouă retragere. Invadatorii s-ar pregăti să se retragă din zona de vest a Fluviului Dnipro. De altfel, Serghei Surovikin, general de armată și noul comandant al Grupului Unit de Forțe ale Armatei Ruse, a recunoscut deja că armata rusă se află într-o situație „tensionată”.

„Aceasta indică probabil faptul că autoritățile ruse iau în considerare în mod serios o retragere majoră a forțelor lor din zona de la vest de fluviul Dnipro. O provocare cheie a oricărei operațiuni de retragere rusească ar fi extragerea trupelor și a echipamentelor lor peste fluviul de 1000 de metri lățime în bună ordine.

Având în vedere că toate podurile permanente au fost grav avariate, este foarte probabil ca Rusia să se bazeze în mare măsură pe un pod de barje temporar pe care l-a finalizat în apropiere de Herson în ultimele zile și pe unitățile militare de feriboturi cu pontoane, care continuă să funcționeze în mai multe locații”, a fost mesajul postat, joi, pe pagina oficială de Twitter a Ministerului Apărării din Marea Britanie.

Armata Ucrainei a recucerit 98% din regiunea Harkov

Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinehubovi, a anunțat joi, 20 octombrie 2022, armata ucraineană a reușit să recucerească 544 de așezări din regiunea Harkiv. În prezent, armata rusă mai ocupă doar 2% din acea regiune.

„Până în momentul de faţă, 544 de așezări au fost dezocupate și doar 32 rămân sub ocupație temporară, ceea ce reprezintă mai puțin de 2% din regiunea Harkiv”, a explicat el.

Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat, până acum, 19 localităţi din regiunea Harkiv. Potrivit RADOR, zilele trecute, au apărut informații potrivit cărora ocupanții ruși încearcă să desfășoare contraatacuri în teritoriile eliberate din regiunea Harkiv.

Declarația lui Oleh Sinehubovi vine la scurt timp după ce Vladimir Putin a decretat legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal la Rusia: Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie. Ordinul său a intrat în vigoare joi. Prin acest ordin au fost acordate puteri sporite şefilor anumitor regiuni din Rusia pentru ca aceştia să adopte măsuri de securitate care vizează populaţia şi infrastructurile critice.

De asemenea, Vladimir Putin a sporit, prin intermediul altui decret prezidențial, măsurile de securitate în întreaga ţară, îndeosebi în cele şase regiuni de la frontiera cu Ucraina, în afara Peninsulei Crimeea, anexată ilegal la Rusia în 2014, relatează agenția de presă Reuters.