„Conform contractului de vânzare cumpărare a 50% din acţiunile Beltransgaz, Gazprom va achita pentru acestea 2,5 miliarde de dolari. În felul acesta, Gazprom va deveni proprietarul 100% al Beltransgaz”, precizează sursa citată.

Gazprom a achiziţionat în mai 2007 jumătate din capitalul Beltransgaz contra sumei de 2,5 miliarde de dolari. De mai multe luni, Moscova negocia cu Minskul şi cumpărarea celorlalte 50% din acţiuni, dar tranzacţia era împiedicată de problema preţului gazelor. Belarusul îşi dorea să obţină o reducere a tarifului, refuzată de Gazprom.

Totuşi vineri părţile au ajuns la un acord şi în această privinţă. „Preţul gazului livrat Belarusului va fi fixat în 2012 la 165,6 dolari la o mșe de metri cubi (este vorba de o reducere de aproape 50% – n.r.)”, arată Gazprom, precizând că Minskul va cumpăra la anul viitor 22,5 miliarde de metri cubi de gaz.
Cele două state au mai semnat vineri un acord privind acordarea unui credit de către Rusia în valoarea de zece miliarde de dolari pentru construirea primei centrale nucleare din Belarus, informează agenţiile ruse de presă.

Documentele au fost semnate cu prilejul vizitei preşedintelui Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, la Moscova, într-un moment în care ţara sa se confruntă cu o gravă criză şi este supusă unor sancţiuni din partea Occidentului, ca urmare a represiunilor opoziţiei de la Minsk.
Sursa: Agerpres