Aceasta este chiar declaratia unui oficial bulgar. Mai exact a fostului sef al companiei Bulgargaz, care a aratat intr-un interviu realizat de curand ca rusii profita de mult timp de coruptia politicienilor bulgari privind livrarile de gaz catre tara sa.

Conform declaratiilor lui Vasil Filipov, Rusia exporta 150 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, dintre care 100 de miliarde erau provenite din Asia Centrala si alte tari din Caucaz si apoi re-exportate catre Bulgaria.

Politicienii bulgari au refuzat sa se detaseze de rusi in ceea ce priveste livrarile de gaz si sa cumpere direct de la furnizori din Asia Centrala, preferand sa serveasca interesul Rusiei si sa o ajute sa obtina un profit enorm din comercializarea gazului natural.

Filipov era de acord cu distantarea Bulgariei de Rusia, fiind de parere ca rusii nu au reprezentat niciodata un partener de incredere.

Filipov a fost dircetor executiv al Bulgargaz in 1997-1998 cand Bulgaria a negociat cu Rusia contractul  de furnizare a gazelor naturale. Contractul a fost renegociat in 2006 de catre vice-premierul Rumen Ovcharov, care a afirmat ca a obtinut o serie de conditii mult mai favorabile.

Sursa: Novinite