Muncitorii din fabricile care asamblează rachetele şi capsula Soyuz vor fi nevoiţi să poarte camere corporale pentru a le fi înregistrată activitatea, după lansarea eşuată din 11 octombrie, în prezent investigată de o comisie specială şi care şi-ar putea avea originea în procesul de asamblare.
Serviciul de presă al Roscosmos a informat vineri agenţia Interfax că această regulă se va aplica în toate sectoarele industriei aeronautice. Deocamdată, comisia care investighează eşecul lansării Soyuz a eliminat sabotajul în timpul procesului de asamblare a rachetei, potrivit agenţiei RIA Novosti.
Dar o sursă apropiată Ministerului rus al Apărării a declarat ziarului Kommersant că aparent defecţiunea s-a produs în procesul defectuos de asamblare a componentelor treptei a doua a rachetei şi la testarea pe cosmodromul de la Baikonur.
Mai concret, avaria ar fi putut fi cauzată când o parte a treptei a doua a fost ridicată cu o macara, prin urmare nu este vorba de o greşeală de design sau de producţie, ci de una operaţională.
Conform Agerpres, agenţia spaţială rusă Roscosmos va prezenta luni sau marţi următoarele concluzii ale comisiei care investighează avaria.
Cosmonautul rus Alexey Ovchinin şi astronautul american Nick Hague au fost nevoiţi să îşi anuleze misiunea din 11 octombrie şi să execute o aterizare de urgenţă, după ce racheta Soyuz ce ar fi trebuit să-i transporte spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a suferit o defecţiune tehnică la unul dintre propulsoarele sale la scurt timp după lansare, relatează Reuters.
Potrivit agenţiei Interfax, defectarea unuia dintre motoarele rachetei s-a produs după 119 secunde de zbor, în momentul separării dintre prima şi a doua treaptă a rachetei. Un fragment din prima treaptă a lovit a doua treaptă a rachetei, provocând stingerea motorului, a precizat aceeaşi sursă.