Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Fundația ”Opinia publică” (FOM), 62% dintre ruși regretă destrămarea Uniunii Sovietice, din urmă cu 30 de ani, se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizației, relatează Gazeta.ru.

Conform datelor FOM, dintre toți, cel mai mult regretă destrămarea Uniunii Sovietice rușii cu vârste cuprinse între 46 și 60 de ani (82%). Printre cetățenii de peste 60 de ani, dispariția URSS este regretată de 76%.

Printre tinerii cu vârste între 18 și 30 de ani, dezintegrarea statului sovietic este regratată de mai mult de un sfert dintre repondenți (28%). Emoții similare sunt trăite, la categoria de vârstă 32-45 de ani, de 56% dintre participanții la chestionar.

La polul opus, 21% dintre locuitorii Rusiei nu regretă destrămarea Uniunii Sovietice.

Sondajul din ușă în ușă a fost realizat în perioada 10-12 decembrie, în 53 de subiecți ai Federației Ruse. La întrebările sociologilor au răspuns 1500 de persoane.

În Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a fost introdus un proiect de lege privind recunoașterea destrămării Uniunii Sovietice drept o catastrofă geopolitică a secolului XX. Data destrămării Uniunii Sovietice este considerată ziua de 25 decembrie 1991.

Rusia şi China, mesaj cu subînţeles pentru americani!

În conferinţa sa de presă la final de an, joi, președintele Vladimir Putin a dezvăluit că Rusia şi China cooperează în domeniul securităţii dezvoltând în comun arme de înaltă tehnologie.

„Cooperăm (cu China – n.red.) în materie de securitate. Armata chineză este echipată în mod semnificativ cu cele mai avansate sisteme de armament.

Dezvoltăm chiar şi anumite arme de înaltă tehnologie împreună”, a precizat, joi, Vladimir Putin, potrivit agenţiei TASS.

Cele două state vecine creează “un parteneriat absolut cuprinzător de natură strategică, fără precedent în istorie până acum, cel puţin între Rusia şi China”, a mai transmis Putin în conferinţa sa de presă.

Preşedintele rus este de părere că această relaţie strategică dintre Rusia şi China “este un factor serios de stabilizare pe arena internaţională”.

Cooperarea dintre cele două super-puteri se dezvoltă atât la nivelul forţelor armate, precum şi în domeniul spaţial şi al aviaţiei, a mai explicat Vladimir Putin“.

Acest lucru include exerciţii comune, participarea la jocuri militare internaţionale comune şi patrule comune pe mare şi în aer”, a adăugat liderul de la Kremlin.