Cetăţenii ruşi ar putea obţine o serie de beneficii din criza financiară cu care se confruntă Uniunea Europeană, şi anume să-şi cumpere case mai ieftine în Occident, sau să-şi facă vacanţe la preţuri reduse, în special în sudul Europei, consideră experţi ruşi citaţi de Novâe Izvestia.

Criza din UE va avea efecte negative asupra economiei Rusiei, cum ar fi scăderea preţului la petrol sau reducerea volumului investiţiilor din Vest. În schimb, populaţia se va putea odihni mai ieftin pe ţărmul Mării Mediterane sau să-şi achiziţioneze imobile la preţuri convenabile, notează publicaţia.

Preţul cât mai mare al petrolului înseamnă ieşirea Rusiei din criză

Directorul Institutului pentru problemele globalizării, Mihail Deleaghen, consideră că unele consecinţe ale crizei europene pot avea efecte pozitive pentru Rusia. „Rusia exportă în dolari, dar importă în euro şi atunci când cursul monedei europene scade, dolarul creşte, ceea ce nouă ne este convenabil şi plăcut”, a explicat Mihail Deleaghen. Dar, potrivit expertului, problemele se răsfrâng, în cele din urmă, şi asupra Rusiei, întrucât devalorizarea monedei europene antrenează creşterea dolarului, ceea ce duce la ieftinirea petrolului. Preţul „aurului negru” a scăzut cu 12% doar în ultima săptămână, „mulţumită” Greciei. Preţul cât mai mare al petrolului înseamnă ieşirea Rusiei din criză, remarcă publicaţia.

Pe de altă parte, problemele financiare din sudul Europei le deschid ruşilor câteva posibilităţi suplimentare. „Investiţiile în aceste ţări devin mai atrăgătoare. Noul val presupune căderea preţurilor, o nouă neîncredere în imobiliare. În plus, cursul de schimb al rublei faţă de euro devine mai avantajos pentru investiţii, iar cumpărarea bunurilor imobiliare în Europa devine mai atrăgătoare”, estimează expertul Şcolii superioare de economie Vladimir Zuev.

Concediul în Europa, un avantaj pentru ruşi

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au decis să acorde Greciei un credit în valoare de 110 miliarde de euro, dar asta nu înseamnă că situaţia în Europa s-a normalizat. Există şi alte pretendente la categoria ţărilor cu probleme, iar Spania şi Portugalia nu sunt ultimele în această listă, consideră Zuev.

În opinia expertului, doritorii să-şi cumpere o casă în Europa trebuie să urmărească trendul, fiindcă, după o primă cădere a preţurilor la imobile din cauza crizei, acestea au mai crescut, iar acum, în lumina noilor evoluţii, nu este exclusă o nouă cădere.

Un avantaj ce le surâde ruşilor ar fi şi concediul în Europa, unde hotelierii propun bonusuri speciale, cum ar fi reduceri pentru copii, excursii suplimentare gratuite. Spania şi Grecia se îngrijorează dacă vor mai avea turişti, odată ce văd la televizor proteste şi demonstraţii, şi sunt gata să-i ademenească cu beneficii suplimentare.

SURSA: Agerpres