Serviciile secrete ruse se pregătesc pentru un „război” invizibil. Acestea s-ar concentra pe necesitatea de a împiedica orice potențială interferență externă.

Serghei Narâșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), a îndemnat vineri agenții de informații ruși să depună toate eforturile pentru a preveni orice amestec străin în alegerile prezidențiale planificate pentru martie anul viitor.

Eveniment major în Rusia

„În Noul an va avea loc un eveniment politic important – alegerea preşedintelui Federaţiei Ruse. Trebuie să facem toate eforturile pentru a împiedica posibile încercări de interferenţe externe”, a spus acesta într-un mesaj video şeful SVR.

Într-un mesaj adresat militarilor, Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că intenționează să candideze la alegerile din martie. Acest pas fără îndoială îi va permite să rămână la putere cel puțin încă șase ani.

Vladimir Putin a stat cel mai mult la șefie

Vladimir Putin, căruia predecesorul său Boris Elțin i-a predat ștafeta în ultima zi a anului 1999, a condus Rusia pentru o perioadă mai lungă decât orice alt lider după Iosif Stalin. El a depășit chiar și recordul de 18 ani al lui Leonid Brejnev.

Potrivit politicienilor din opoziție, alegerile din martie 2024 sunt considerate doar un simulacru de democrație. El e menit să ascundă ceea ce ei consideră a fi dictatura coruptă a lui Putin.

Liderul de la Kremlin are susținere de peste 80%

În schimb, susținătorii săi resping această viziune, menționând o serie de sondaje independente care arată că Putin se bucură de cote de aprobare de peste 80%. Ei susțin că actualul lider de la Kremlin a restabilit ordinea în țară și a reușit să recupereze o parte din influența pierdută de Rusia în haosul care a urmat destrămării URSS în 1991, susține Reuters.

Pentru Putin, alegerile din Rusia sunt percepute ca o formalitate. Se anticipă că va câștiga cu o marjă confortabilă aceste alegeri, evidențiind lipsa unei competiții politice reale în peisajul politic rusesc. El beneficiază de sprijinul statului și de controlul asupra presei de stat. Absența aproape totală a unor opozanți semnificativi în peisajul politic îi asigură practic victoria.