Rușii spun că prețul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul

Sursă: Dreamstime

Vicepremierul Rusiei a venit cu un avertisment extrem de dur în ceea ce privește prețul petrolului. Alekander Novak spune că, în cazul în care Statele Unite ale Americii și aliații săi vor impune sancțiuni în ceea ce privește importurile de petrol, atunci prețul ar urma să treacă de 300 de dolari barilul.

Veste șoc venită direct de la Moscova! Prețurile petrolului vor exploda. Este fără precedent

Vicepremierul rus a declarat că prețul petrolului ar putea trece de 300 de dolari barilul dacă Statele Unite ale Americii și aliații vor interzice importurile de petrol din Rusia, relatează France Presse, care adaugă că acest lucru ar reprezenta „consecințe catastrofale pentru piața globală”.

„Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piaţa globală”, a declarat vicepremierul și ministrul rus al Energiei, Aleksander Novak, adăugând „creșterea preţurilor riscă să fie imprevizibilă. Ar putea ajunge la 300 de dolari per baril, dacă nu mai mult”.

Embargou asupra importului de petrol rusesc

Având în vedere conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Statele Unite ale Americii și aliații europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, cu scopul de a înăspri sancțiunile economice impuse Rusiei.

Totuși, mai multe state europene sunt destul de prudente când vine vorba despre acest aspect, deoarece unele dintre ele sunt dependente de gazul rusesc, precum Germania.

Economia Rusiei e distrusă

Inflația va afecta nivelul de trai al rușilor, iar elitele economice ale țării vor resimți pe pielea lor aceste sancțiuni din cauza restricțiilor de călătorie. Totul ar putea culmina cu creșterea nemulțumirii rușilor, potrivit Vice.

Moneda Rusiei s-a prăbușit după ce liderii occidentali au anunțat sancțiuni fără precedent menite să paralizeze Moscova, semnalând o criză iminentă despre care experții spun că va adânci izolarea țării și va alimenta nemulțumirile sociale. Potrivit datelor oficiale, rubla rusească s-a prăbuşit cu 30% faţă de dolarul american, după ce președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina.

După cum se știe, statele occidentale au anunțat un set de noi sancțiuni pentru a pedepsi Rusia, inclusiv excluderea a şapte bănci ruseşti, printre care se numără VTB Bank PJSC şi Bank Rossiya, de la sistemul de plăți SWIFT.

De asemenea, mai mult de jumătate din rezervele Băncii Centrale a Rusiei vor fi blocate de noile sancţiuni. Aceasta nu va putea să folosească rezervele de valută și aur în valoare de 640 de miliarde de dolari pentru a susține rubla.

Măsurile, considerate fără precedent de mulți experți, urmează să dea o lovitură puternică economiei ruse. De altfel, rușii au făcut în ultimele zile cozi interminabile în fața bancomatelor, de teamă că țara va rămâne fără numerar.

„Economia și viața în Rusia nu vor mai fi niciodată la fel”, a declarat Alexander Titov, expert în Rusia la Queen’s University Belfast. Potențiala încetinire economică și izolarea tot mai mare a Rusiei de restul lumii ar putea duce la o nemulțumire tot mai mare față de Putin, iar liderul de la Kremlin ar putea recurge la acțiuni de reprimare pentru a-și proteja puterea, a spus el.