"Iranul nu are tehnologia pentru fabricarea rachetelor cu rază medie sau a rachetelor intercontinentale cu rază lungă şi nu este pregătit să le aibă", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Vadim Kovali.

Rusia este un aliat al Iranului, ţară unde a construit prima centrală nucleară a acesteia şi căreia i-a furnizat combustibilul necesar funcţionării.

Moscova şi-a exprimat deseori îngrijorarea pentru programul nuclear iranian, despre care Teheranul spune că este unul strict civil.

Dar Rusia nu a acuzat niciodată public Teheranul pentru dorinţa de a se dota cu arma atomică şi a susţinut întotdeauna că problema trebuie soluţionată pe calea negocierilor, nu prin sancţiuni.

Iranul a testat luni trei rachete de croazieră, în ultima zi a manevrelor navale în jurul strâmtorii Ormuz, trecere strategică pentru traficul maritim petrolier pe care Teheranul afirmă că are capacitatea să o închidă.

Aceste exerciţii intervin în momentul în care SUA şi statele europene ameninţă cu adoptarea unor sancţiuni împotriva exporturilor de petrol ale Iranului, pentru a-l determina să cedeze în privinţa programului său nuclear.