Cetăţenii ruşi sunt, în prezent, cei mai activi investitori imobiliari străini din Europa, în special în regiunea de est, potrivit agenţiei bulgare de ştiri Novinite, care citează surse oficiale. Majoritatea caută proprietăţi localizate în apropiere de staţiuni celebre de schi din Bulgaria, Muntenegru, Turcia şi alte ţări care au sectorul turistic bine dezvoltat.

În prezent, ruşii sunt actorii a jumătate din tranzacţiile imobiliare realizate în Europa, în ciuda faptului că, în comparaţie cu 2009, numărul deal-urilor finalizate de aceştia a scăzut cu 5%.

În contrast, cererea pentru proprietăţi străine, printre cetăţenii Uniunii Europene şi ai Statelor Unite ale Americii, a scăzut semnificativ de la începutul recesiunii. Potrivit Kvadroom Property Group, preţurile proprietăţilor din Rusia sunt atât de mari, încât tot mai mulţi cetăţeni preferă să-şi investească banii în imobile din străinătate.

Costul mediu al unui metru pătrat de locuinţă în Moscova este de peste 5.000 de dolari. Dacă până acum cetăţenii ruşi îşi concentrau achiziţiile imobiliare în zona Europei de Est, acum şi-au îndreptat atenţia şi spre zona de vest a continentului.