“Americanii au de gând să își retragă multe dintre trupele lor, dar nu pe toate. Iar procesul de tranziție, după părerea lor, nu include ideea ca toate trupele lor să plece din Afganistan. Știm că americanii au planuri să stabilească sau mai bine zis să păstreze un număr de baze militare în Afganistan, cu substanțiale forțe mobilizate. Aceasta este întrebarea noastră și a guvernului rus, iar președintele rus și ministrul de externe au subliniat de multe ori necesitatea transparenței în ce privește aceste baze militare”, a delarat Kabulov.
Reprezentantul Federației Ruse în Afganistan consideră că prezența militarilor americani nu a avut darul de a ajuta la rezolvarea problemelor fundamentale pe care le are statul afgan.
“În primul rând, bazele militare străine în această regiune, în special în Afganistan, nu credem că vor crește stabilitatea, mai ales că nu se știe se scopuri și ordine au aceste trupe. Asta în primul rând. Și nu putem înțelege clar scopul acestor baze: dacă 100.000 de militari americani au dat greș în a stabiliza situația în Afganistan, având încă 50.000 de trupe aliate… Dacă aceste 150.000 de soldați nu au putut stabiliza Afganistanul, cum ar putea aceste 50.000 sau poate 40.000 de soldați americani, mobilizați în 5-6 baze, să stabilizeze situația? Acesta e un mare semn de întrebare pentru noi, și ne-ar plăcea să auzim un răspuns”, încheie Zamir Kabulov.