Potrivit lui Nikolai Brunici, Zarubejneft a trimis deja o ofertă către OMV, însă până acum nu a primit niciun răspuns, conform Agerpres.
"Vrem ca în lunile următoare să începem discuţiile cu potenţialii cumpărători. Suntem dispuşi la diferite opţiuni", a declarat purtătorul de cuvânt al OMV, Sven Pusswald.
De asemenea, Nikolai Brunici a anunţat că Zarubejneft este interesat să caute petrol şi gaze naturale în Croaţia, dar şi să investească în extinderea capacităţii de transport a companiei Jadranski Naftovod. În total, ruşii sunt dispuşi să investească aproximativ un miliard de euro în Croaţia, dintre care 100 milioane de euro numai în lucrări de explorare.
Optima Group, societate deţinută de firma rusească Neftegazinkor, divizie a companiei de stat Zarubejneft, are o reţea de 88 de benzinării în Bosnia şi intenţionează să investească 200 milioane de euro pentru extinderea reţelei sale de benzinării până în 2015.
Recent OMV a anunţat că analizează posibilitatea vânzării subsidiarelor sale din Croaţia şi Bosnia-Herţegovina, ceea ce ar implica retragerea de pe cele două pieţe, în linie cu strategia sa care vizează reducerea ponderii segmentului rafinare şi marketing în portofoliul total al companiei.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei şi Comerţului deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.