Rușii vor să evite mobilizarea lui Putin. Avocații lucrează până la epuizare

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a dat un decret de mobilizare parțială, ceea ce a provocat panică printre cetățenii țării. Mulți dintre ei au apelat la ajutorul avocaților pentru a evita mobilizarea.

Având în vedere numărul mare de astfel de cereri, avocații spun că lucrează până la epuizare pentru a-i consilia pe cei care riscă să fie mobilizați.

„Lucrăm non-stop”, spune Serghei Krivenko, care conduce o organizaţie de aproximativ zece avocaţi, numită ‘Cetăţean. Armată. Lege’, adăugând „Viaţa normală a oamenilor este dată peste cap. Este o mobilizare fără limită, ca într-un război. Poate dura luni sau ani. Unii s-ar putea să nu se mai întoarcă. A părăsi armata este imposibil. Singura cale sunt moartea, rănirea sau detenţia pentru nerespectarea ordinelor”.

În acest timp, pe rețelele de socializare au început să circule mai multe liste cu sfaturi despre cum poate fi evitată mobilizarea, dar și formulare pentru excepții medicale sau despre cum poate fi refuzat serviciul militar din cauza convingerilor politice sau religioase. Aceste formulare au și instrucțiuni de completare.

Rușii sunt panicați

Pavel Cikov, avocat pentru drepturile omului, spune că el și echipa sa au oferit, doar luni, sesiune de consiliere online pentru 10.000 de angajați din companii. De asemenea, numărul celor care îl urmăresc pe aplicația Telegram a crescut la 466.000 în ultimele două săptămâni.

În același timp, Serghei Krivenko spune că oamenii care vin la organizație sunt panicați și că nu știu ce se întâmplă.

Dmitri Lutsenko, președintele unei organizații numită „Eliberare” spune că cea mai bună metodă pentru a evita mobilizarea este părăsirea Rusiei. Acesta mai spune că a doua cea mai bună opțiune este ca oamenii să se ascundă.

„Evitaţi să semnaţi ordinele de chemare, evitaţi centrele militare. Sancţiunea juridică pentru neprezentare este o mică amendă şi nu ştiu pe nimeni care să fi fost amendat deocamdată”, adaugă Lutsenko.

Avocatul Aleksei Tabalov spune că cei care cer ajutor sunt tinerii și femeile, în timp ce un număr considerabil de bărbați mai în vârstă sunt deseori obedienți față de autorități.

„În acelaşi timp, vedem mulţimi de oameni care se duc în mod voluntar la centrele militare. Îmi vine să urlu: De ce vă duceţi? Fugiţi, plecaţi cât mai puteţi! Dar nu, ei stau şi aşteaptă în linişte. Ce aşteaptă?”, a afirmat el.