"Nu avem indicaţii că aceste nave şi acest material sunt trimise în Siria din alte motive decât cele anunţate de ruşi, adică pentru aprovizionare şi protecţia bazei lor", a declarat presei căpitanul John Kirby, după ce duminică CNN a informat că navă de debarcare cu trupe ruse se îndreaptă spre Siria, iar Ministerul rus al Apărării a dezminţit apoi această informaţie.

Un ofiţer de stat major rus, citat de agenţia Interfax, declarase luni că "două mari nave de debarcare, Nikolai Filcenkov şi Cezar Kunikov, se pregăteau să plece spre Tartus cu numeroşi militari la bord".

"În caz de necesitate, această misiune va fi capabilă să asigure securitatea cetăţenilor ruşi şi să evacueze o parte din echipamentele ruseşti din portul Tartus", adăugase ofiţerul rus sub acoperirea anonimatului.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului nu a furnizat precizări despre a treia navă rusească vizată, dar a indicat că nu este vorba despre cargoul rusesc MV Alaed, care transporta spre Siria elicoptere de atac Mi-25 şi care a trebuit să se întoarcă la bază în timp ce se afla în apele Scoţiei.

"Suntem îngrijoraţi în continuare de orice sprijin pe care regimul Bashar al-Assad l-ar primi de la o ţară sau de la forţe străine", a adăugat John Kirby, subliniind că SUA continuă să îndemne toate ţările să renunţe la livrări de arme către Siria şi să-şi multiplice presiunile pentru ca preşedintele sirian să pună în aplicare planul de reglementare propus de trimisul special al ONU şi Ligii Arabe, Kofi Annan.

Iranul este suspectat că ar sprijini regimul sirian, în timp ce mai multe ţări din Golf susţin opoziţia siriană, potrivit AFP.
Sursa: Agerpres