Şeful diplomaţiei ucrainene a prezentat cel mai rău scenariu în cazul unei invazii ruse în Ucraina. Rusia ia în considerare posibilitatea unei invazii a Ucrainei, iar cel mai rău scenariu ar putea fi distrugerea arhitecturii de securitate din Europa – a avertizat ministrul ucrainean de externe, într-un briefing de presă susţinut luni seară.

Potrivit ministrului, Moscova încearcă să schimbe granițele din regiune prin intermediul forței, conform RBC, citat de Rador .

„În cel mai rău scenariu (în cazul unei invazii ruse a Ucrainei – n.r.), Rusia ar putea încerca să arunce în aer arhitectura de securitate care s-a dezvoltat în Europa în perioada de după Războiul Rece și să retraseze granițele prin intermediul forţei” – a subliniat Dmitro Kuleba. El a amintit că Rusia a recurs la forța militară, a modificat granițele Georgiei în 2008 și pe cele ale Ucrainei în 2014, ocupând Crimeea și declanșând un război în Donbas.

Putin ia în calcul o invazie a Ucrainei

Ministrul ucrainean de externe a adăugat că președintele rus, Vladimir Putin, ia în considerare posibilitatea unei invazii a Ucrainei pe fondul faptului că, în momentul de faţă, oficialii de la Paris şi de la Berlin se ocupă mai mult de afacerile interne, în contextul alegerilor parlamentare desfăşurate recent în Germania şi al celor care urmează să aibă loc în Franța.

Kuleba a mai menționat că Putin consideră țările occidentale ca fiind slabe și vulnerabile, iar acest lucru îi consolidează intenția de a schimba echilibrul de putere în lume în favoarea sa.

„Trebuie să descurajăm Rusia și să o demotivăm cu privire la alte agresiuni” – a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

Măsurile de descurajare propuse de Ucraina

Ministrul a reamintit măsurile de descurajare pe care Ucraina le-a propus partenerilor săi europeni pentru a fi introduse împotriva Rusiei. Kuleba a enumerat trei dintre acestea: descurajarea politică, ce presupune inclusiv apeluri clare către Moscova că o invazie a Ucrainei va avea repercusiuni; descurajarea economică, prin care să înceapă discuţii despre sancțiuni ce pot fi impuse în caz de agresiune; descurajarea securității, care ar consta în aprofundarea cooperării în domeniul militar între țările occidentale și Ucraina.

NATO, avertisment dur:Rusia va plăti un „preț mare”

Pe de altă parte, NATO a avertizat că Rusia va plăti un „preț mare” dacă va folosi forța împotriva Ucrainei, iar Occidentul a demonstrat deja că poate aplica sancțiuni economice, financiare și politice împotriva Moscovei. Declarația a fost făcută, marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform Reuters, citat de Rador.

„Va fi un preț mare de plătit pentru Rusia dacă va folosi din nou forța împotriva independenței națiunii, Ucraina”, a declarat dl Stoltenberg reporterilor la sosirea la o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO de la Riga, în Letonia.

„Avem diferite opțiuni și am demonstrat de-a lungul anilor, în reacții la utilizarea anterioară de către Rusia a forței militare împotriva Ucrainei, că putem susține sancțiuni economice și financiare grele, sancțiuni politice”. „Și faptul că ne-am sporit prezența aici în regiune, atât în regiunea Mării Negre, dar și în regiunea Baltică, în aer sau pe uscat și pe mare, reprezintă o reacție directă la incursiunea militară rusă în Ucraina, anexarea ilegală a Crimeei.