Imaginile publicate pe pagina de Facebook a forțelor armate ucrainene au arătat modul în care drona Bayraktar TB2, de producție turcească, a țintit cu succes un obuzier din epoca sovietică, identificat drept faimosul D-30, folosit de forțele pro-ruse.

Acuzațiile curg de-o parte și de alta

Armata din Ucraina i-a acuzat pe separatiștii din estul țării că au rănit un soldat și au ucis un altul cu obuzierul D-30, în apropierea orașului Hranitne, pe linia frontului.

„Bayraktar a fost folosit pentru a forța inamicul să înceteze focul”, a precizat Statul major al forțelor armate ucrainene într-un comunicat. „Ulterior, bombardarea pozițiilor ucrainene a încetat”, a adăugat comunicatul.

Bayraktar TB2k (Sursa: armyinform.com.ua)

Atacul cu drona nu a provocat victime militare sau civile, a anunțat agenția rusă de presă Interfax, citând o sursă anonimă din autoproclamata Republică Populară Donețk.

Pe de altă parte, separatișii din Republica Populară Luhansk au acuzat Kievul că folosește drona Bayraktar, încălcând acordurile de încetare a focului care interzic desfășurarea de drone străine în prima linie, potrivit The Drive.

Primul atac cu drona turcească

Este primul atac comis cu drona turcească, după ce regimul de la Ankara a livrat Ucrainei primul lot de Bayraktar TB2, anul acesta, în iulie.

Compania privată turcă Baykar, care produce dronele armate, descrie modelul TB2 drept un „vehicul aerian tactic fără pilot de altitudine medie, capabil să desfășoare misiuni de informații, supraveghere, recunoaștere și atac armat”, având o autonomie de până la 27 de ore.

 

Vor urma și alte drone

Conform presei ucrainene, Kievul intenționează să cumpere aproximativ 50 de drone Bayraktar TB2, folosite și în conflictele din Siria, Libia și în enclava Nagorno-Karabah, aflată, decenii la rând, în centrul unei dispute între Azerbaidjan și Armenia.

Ucraina și Turcia au semnat un memorandum la sfârșitul lunii septembrie pentru a înființa un centru comun de antrenament și întreținere destinat dronelor. Mai mult, ministrul ucrainean de Externe a declarat că țara sa intenționează să construiască o fabrică pentru a produce drone Bayraktar în țară.

Vânzarea de drone către Kiev pune însă Ankara într-o poziție delicată, întrucât Turcia cooperează în sectorul apărării și cu Rusia, rivala Ucrainei.