Rușii zguduie Europa din temelii. Criza care face ravagii pe tot continentul

Sursa: Dreamstime

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis inițial că alimentarea cu gaze către vestul Europei va fi suplimentată începând cu data de 8 noiembrie. Acest lucru nu s-a întâmplat, spre dezamăgirea tuturor. Din această cauză, preţul de referinţă european a crescut cu până la 10%, la peste 80 de euro pe megawat oră. 

Preţul gazelor din Europa a crescut din nou după ce Rusia nu a dat semne că va mări livrările, în ciuda promisiunilor preşedintelui Vladimir Putin. Acesta a spus anterior că ziua de luni va fi termenul limită la care Gazprom va începe să umple depozitele din Europa.

Preţul de referinţă european a crescut cu până la 10%, la peste 80 de euro pe megawat oră.

Preţul gazelor în Europa a scăzut uşor de la maximele record din octombrie, după ce Vladimir Putin a promis că livrările ruseşti către Europa vor creşte.

Comercianţii şi analiştii s-au concentrat pe data de 8 noiembrie. Spre dezamăgirea tuturor, luni nu a existat o creştere semnificativă a debitelor şi Gazprom nu dă semne că acest lcuru se va schimba în viitorul imediat.

Lipsa unor semne de pregătire a livrarilor suplimentare este considerat ca fiind un semn că fluxurile Rusiei către Europa ar putea rămâne limitate chiar şi pe măsură ce iarna începe, relatează Financial Times.

Prețurile cresc în toată Europa

Preţurile gazelor din Europa cresc la niveluri record, din cauza temerilor că ar putea exista o penurie în cazul unei ierni friguroase. Rusia şi-a limitat exporturile către Europa de Vest la cele garantate prin contracte pe termen lung în acest an.

Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia că a alimentat criza gazelor pentru a creşte presiunea asupra autorităţilor de reglementare din Europa pentru a accelera autorizarea controversatei conducte Nord Stream 2 care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Inițial, Kremlinul a negat acuzațiile aduse și a promis că alimentarea cu gaze către vestul Europei va fi suplimentată începând cu data de 8 noiembrie, imediat ce își vor completa stocurile. Acest lucru nu s-a întâmplat insă.

Nord Stream 2 a fost finalizat în luna septembrie a acestui an. Gazoductul leagă portul rusesc Vîborg de portul german Greifswald, cu două ramuri de aproximativ 1.200 de kilometri lungime.

După finalizare, Kremlinul a solicitat ca Germania să aprobe rapid gazoductul, explicând că Nord Stream 2 va contribui la reducerea deficitului de gaze naturale cu care se confruntă Europa şi creşterea preţurilor la energie.

Momentan, licențierea este în curs de aprobare iar Germania are timp până la începutul lunii ianuarie să dea un verdict cu privire la acesta.