Pe măsură ce tensiunile continuă să se reaprindă din cauza conflictului din estul Ucrainei, Forțele Armate ale Rusiei au efectuat cea cea mai mare desfășurare de forțe la granițele Ucrainei, din 2014. Rusia a masat peste 150.000 de militari la granița cu Ucraina și în Crimeea ocupată, potrivit oficialului european Josep Borrell.

”Riscul unei escalădări ulterioare este evident”, a spus Borell, dar a adăugat că în prezent nu sunt planificate sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, potrivit nationalinterest.org

Armata Rusiei și-a sporit constant prezența în Crimeea și regiunea Voronej

Începând cu luna februarie, armata Rusiei și-a sporit constant prezența în Crimeea și regiunea Voronej. Filmările de la sfârșitul lunii martie arătau zeci de obuziere autopropulsate 2S19 Msta-S și vehicule de luptă de infanterie BMP-3 (IFV) mutate în Crimeea. O mare parte din desfășurarea de forțe a Rusiei constă în unități din districtul militar de vest, dar au fost desfășurate active și din districtele sudice mai îndepărtate.

La Kiev s-a vorbit despre 90.000 – 100.000 de militari, dar Moscova a anunţat oficial că este vorba doar de o „verificare a capacităţii de luptă” pe întreg teritoriul, inclusiv în Peninsula Crimeea.

Spitale de campanie, unități de război electronic și sisteme de apărare aeriană

Michael Kofman, director al Programului de Studii asupra Rusiei de la Centrul de Analiză Navală, a remarcat prezența forțelor ruse, formate în mare parte din trei divizii ale armatei precum şi două divizii de paraşutişti, pe lângă trupele care erau deja staţionate acolo. Acestea erau sprijinite de spitale de campanie, infrastructură de comunicații, unități de război electronic și sisteme de apărare aeriană. Cel puțin 14 trupe terestre ruse s-au deplasat sau se îndreaptă spre granița cu Ucraina, începând cu sfârșitul lunii martie, sublinia și analistul Janes Thomas Bullock.

Intențiile reale ale Moscovei din spatele acestei acumulări masive de forțe rămâne neclară

În prezent nu există niciun indiciu militar sau politic că forțele de frontieră ale Rusiei se pregătesc pentru o ofensivă iminentă spre vest, în regiunea Donbas. În schimb, declarațiile Kremlinului și comportamentul sunt în concordanță cu intenția sa coercitivă. Kremlinul a sugerat constant că Ucraina ar putea planifica o ofensivă la scară largă pentru a-și lua înapoi regiunile separatiste Donețk și Lugansk, situație pe care administrația Putin nici nu se gîndește să o accepte.

Armata ucraineană a negat însă aceste acuzații: „Readucerea prin forță a teritoriilor ocupate temporar va duce inevitabil la moartea unui număr mare de civili și la victime în rândul armatei, ceea ce este inacceptabil pentru Ucraina”, a subliniat un comunicat al șefului Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene, Ruslan Khomchak.

Consolidarea militară a Rusiei, un semnal pentru Kiev

Conflictul din Donbas a băltit în ultimii cinci ani în jurul unui soi de echilibru nefiresc: nici Rusia, nici Ucraina nu au arătat că ar vrea să lovească. A face acest lucru ar însemna o încălcare flagrantă a Acordurilor de Pace de la Minsk, o răspundere politică pe care niciuna dintre părți nu este dispusă să și-o asume. În contextul geopolitic actual, consolidarea militară a Rusiei poate fi interpretată ca o măsură de descurajare. Mai exact, ca un semnal pentru Kiev că orice posibilă încercare de a-și lua înapoi teritoriile separatiste din estul Ucrainei prin forță se va izbi de o contraofensivă rapidă și copleșitoare a Rusiei.