Aflate deja la un nivel ridicat, prețul gazelor ar putea creşte şi mai mult, a avertizat vineri, 17 septembrie, şeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller. Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri.
Șeful grupului rus Gazprom, Alexei Miller, a anunțat că prețul gazelor, în Europa, ar putea crește și mai mult. Cauza? Capacitatea scăzută de stocare a gazelor, informează Agerpres, conform Reuters.
Capacitatea de stocare cu 22,9 miliarde metri cubi sub nivelul normal
Capacităţile de stocare a gazelor din Europa sunt cu 22,9 miliarde metri cubi (bcm) sub nivelul normal.
„Este foarte mult, toţi experţii spun că Europa nu va putea să recupereze decalajul şi să majoreze nivelul gazelor stocate”, a declarat şeful Gazprom.
Acesta a avertizat că Europa va intra în perioada de toamnă-iarnă cu un deficit în capacităţile subterane de stocare: Desigur, situaţia are impact asupra preţurilor şi vedem că în Europa preţurile bat toate recordurile posibile. Este posibil chiar să înregistreze noi recorduri.
Gazprom îşi va îndeplini complet obligaţiile privind furnizarea de gaze naturale
Miller a reafirmat, de asemenea, că Gazprom îşi va îndeplini complet obligaţiile privind furnizarea de gaze naturale, compania fiind pregătită să pompeze mai mult gaz dacă va fi necesar. La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţurile spot s-au triplat de la începutul anului, ajungând la un nivel record.
Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.
Facturile românilor la energie electrică și gaze naturale vor fi compensate, a anunțat miercuri, 15 septembrie, ministrul energiei, Virgil Popescu.
Creșterea, indusă de Gazprom și Rusia
Acesta susține că creșterea prețurilor la gazele naturale a fost indusă de Federația Rusă și Gazprom.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a vorbit, joi seara, despre creșterea tarifelor la gazele naturale și cauzele care au dus la această situație de criză în România. Ministrul a menționat că vor exista și scăderi ale prețurilor la gazele naturale atunci când conducta Nord Stream 2 va fi funcțională.
„O să vedeți că o să avem și parte de scăderi, cel puțin la prețul gazelor naturale. În momentul când conducta Nord Stream 2 va fi funcțională și va circula gaz pe ea, vor fi scăderi. Eu am spus acest lucru, creșterea prețurilor la gazele naturale a fost indusă de Federația Rusă și Gazprom.
În cazul gazelor naturale nu vorbim de fluctuații dictate de piață, ci de fluctuații dictate de restrângerea traficului de gaze din Ucraina, redirecționarea unor cantități mari către Asia și de cantități mici în rezervele Europei de Vest. De asemenea, putem vorbi de o creștere abruptă a cererii de gaze naturale și energie electrică în economia mondială, ca urmare a revenirii după pandemie.
Nu a anticipat nimeni că în perioada de lockdown masiv din Europa de Vest, atunci când la noi nu a fost atât de puternic, au fost date comenzi care nu au fost onorate, iar după ce economia a pornit, cererea a crescut mai mult decât era așteptat“, a declarat ministrul Virgil Popescu, la B1 TV.