„Cine va plăti, cine are atâția bani?”, a fost reacția vecinilor din Serbia când au aflat că, începând cu anul 2022, o mie de metri cubi de gaze naturale ar putea costa 790 de dolari.
Iarna lui 2021 ar putea fi cea mai grea iarnă pe care au avut-o vecinii sârbi. Rusia dorește să vândă mia de metri cubi de gaze la aproape 800 de dolari începând cu noul an. Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, consideră că prețul, impus de Rusia, este inacceptabil.
Aleksandar Vučić spune că la Belgrad se insistă pe o formula inversă
Serbia este nemulțumită de noua formulă de calcul a costului gazului natural propus de Rusia, potrivit căreia o mie de metri cubi ar costa 790 de dolari din noul an. Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, consideră acest calcul inadmisibil, transmite RIA Novosti.
Aleksandar Vučić a explicat noua formulă propusă de ruși. Astfel că prețul gazului ar consta 70% din prețul la bursă, restul de 30% ar fi calculat utilizând formula petrolului. Rezultatul ar fi următorul: 790 dolari pe metru cub de gaz.
„Cine va plăti, cine are atâția bani?”, a întrebat președintele Serbiei.
Președintele sârb a adăugat că la Belgrad se insistă pe o formula inversă, respective: 70% din petrol și 30% din prețul la bursă. Dacă s-ar calcula în acest fel, prețul ar fi de 510 dolari pe metru cub de gaz. În continuare, o sumă imensă pentru vecii României.
„Dar nici pentru asta nu putem plăti”, a concluzionat Aleksandar Vučić.
Serbia ar mai putea avea o șansă
Serbia ar mai putea avea o șansă de scăpare. Belgradul și Moscova se află în negociere privind aprovizionarea Serbiei cu gaze naturale, pe termen lung. Contractul actual va expira în finele lunii decembrie, 2021.
Se pare că președintele sârb dorește să discute această problemă cu Vladimir Putin. Aleksandar Vučić are intenția de a-i cere președintelui rus să prelungească contractul la prețul redus al gazului.
Aleksandar Vučić a explicat că sârbii cumpără zilnic 6,5 milioane de metri cubi de gaze la „cel mai bun preț din Europa”: 270 USD pe metru cub. dar acum Serbia deja a depășit acest volum, iar estimările pentru cheltuielile din iarnă se învârt în jurul a 11,5 milioane de metri cubi.