Rușii zguduie toată Europa. Lovitură imensă și pentru România

Europa

Europa

Directorul general al grupului energetic ucrainean Naftogaz, Iuri Vitrenko, trage un semnal de alarmă la nivel mondial. Acesta susține că Rusia se foloseşte de gazele naturale ca de o armă geopolitică.

Directorul general al grupului energetic ucrainean Naftogaz, Iuri Vitrenko, lansează acuzații extrem de dure la adresa Rusiei. Acesta consideră că Gazprom că se foloseşte de gazele naturale ca de o armă geopolitică. În acest context, el a cerut Statelor Unite, dar şi Germaniei să ia măsuri împotriva Moscovei în timp ce aceasta aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare pentru controversatul proiect Nord Stream 2, relatează CNBC.

De menționat este faptul că acuzațiile lansate de acesta vin la scurt timp după o intervenţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), care a cerut Rusiei să trimită o cantitate mai mare de gaze Europei pentru a atenua deficitul de ofertă tot mai mare.

În ceea ce privește reacția Rusiei, declarația venită din partea ucrainianului a fost catalogată drept o critica rară la adresa Kremlinului. Totodată, aceasta a întărit opinia că Moscova a jucat un rol în criza energetică din Europa, alături de forţe din piaţă cum ar fi preţurile extrem de mari ale mărfurilor şi nivelul scăzut al energiei eoliene.

Efectele atitudinii Rusiei se vor resimți în special în Europa. Mai exact, gospodăriile europene vor avea de suportat o creştere puternică a facturilor la energie, nervozitatea fiind în creştere înainte iernii, pe fondul creşterii preţurilor energiei electrice şi ale gazelor.

Într-un interviu acordat pentru CNBC, Vitrenko a spus că grupul rus Gazprom manipulează criza energetică din regiune pentru a înări argumentele pentru începerea livrărilor prin intermediul gazoductului Nord Stream 2. Ulterior contactat de CNCB, Gazprom nu a dorit să răspundă unei solicitări în acest sens.

Europa va avea de suferit

Amintim faptul că rolul Nord Stream 2 este acela de a livra gaze ruseşti direct în Germania via Marea Baltică, ocolind Ucraina şi Polonia. La începutul lunii septembrie, construcția gazoductului a fost finalizată, iar autoritatea de reglementare din Germania a anunţat că are patru luni la dispoziţie pentru a finaliza certificarea proiectului, după primira tuturor documentelor necesare pentru licenţa de operare.

Despre acest lucru, Vitrenko a spus că Gazprom reţine în mod deliberat livrările către Europa, blocând accesul la sistemul de livrare a gazelor din Ucraina al altor companii ruseşti şi blocând exporturile din Asia Centrală care pot ajunge în Ucraina via Rusia. În acest context, el consideră că este vorba despre o armo geopolitică.

”Acesta este un semn foarte clar că în acest moment se folosesc de gaze ca de o armă geopolitică”, a spus Vitrenko.

Amintim faptul că în 2014, relațiile Ucrainei cu Rusia s-au prăbușit după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina şi a sprijinit separatiştii prorusi din regiunea Donbass din estul Ucrainei. În acest context, Ucraina spune că conflictul de şapte ani a ucis peste 14.000 de oameni.

În ceea ce privește prețurile gazelor europene, acestea au crescut cu peste 250% din ianuarie, în timp ce contractele de referinţă ale energiei electrice din Franţa şi Germania s-au dublat.

Miniştrii Energiei din UE s-au arătat și ei îngrijorați de aceste lucruri și au avut mai multe întâlniri în Slovenia săptămâna aceasta pentru a discuta despre politica energetică a blocului.

La rândul ei, cancelarul german Angela Merkel a încercat să calmeze îngrijorările îndelungate cu privire la conducta Nord Stream 2, în timpul ultimei sale vizite la Kiev înainte de a părăsi funcţia.

Războiul economic declanșat de Rusia

În timpul unei discuții purtate cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Merkel a spus că pot fi impuse sancţiuni împotriva Moscovei dacă gazele ar fi folosite ”ca armă”. Analiștii sunt și ei îngrijorați și pun la îndoială modul în care Germania sau Europa ar determina acest lucru.

Vitrenko a fost întrebat și el dacă Naftogaz are încredere că Germania va lua măsurile adecvate dacă va considera că Gazprom foloseşte gazele ca armă geopolitică. În acest context, el a subliniat din nou faptul că este vorba despre o armă.

”Vedem deja că Gazprom foloseşte gazele ca armă geopolitică. Deci, nu este vorba despre viitor, dar le spunem că Gazprom foloseşte gazul ca armă geopolitică de ani de zile”, a spus acesta.

Totodată, el a mai adăugat că prețurile ridicate la gaz afectează atât economia Ucrainei, cât și restul Europei, precizând că este vorba despre un război economic.

”Se întâmplă în acest moment … Preţuri record care afectează într-adevăr economia Ucrainei [şi] nu doar Ucraina, practic întreaga regiune. Dacă nu este un război economic, ce este asta? ”, a adăugat el.

CNCB a contactat șiMinisterul german pentru Afaceri Economice şi Energie, care a refuzat să comenteze subiectul.

Şeful Naftogaz în schimb a mai declarat că se aşteaptă ca administraţia preşedintelui Joe Biden să îşi reconsidere imediat decizia de a renunţa la sancţiunile împotriva Nord Stream 2 AG, compania înregistrată în Elveţia, deţinută de Gazprom, care lucrează la conducta Nord Stream 2.

Vitrenko a mai menționat că o altă întârziere a deciziei de a nu mai renunţa la sancţiuni ar face o astfel de decizie ”din ce în ce mai dificilă”.

Amintim faptul că în luna mai a acestui an, administraţia Biden a conchis că Nord Stream 2 AG şi CEO-ul său s-au angajat într-un comportament care justifică sancţiuni. În ciuda acestui lucru, Biden a renunţat la sancţiuni pentru a acorda timp pentru a stabili un acord şi pentru a continua să construiască legături cu Germania.

În cursul săptămânii viitoare, Comisia pentru relaţii externe a Senatului SUA are în plan să discute problema la o audiere cu uşile închise săptămâna viitoare. Acesta vine pe fondul presiunii intensificate a unor membri ai Congresului pentru a impune sancţiuni.