Europa de Est va fi, anul viitor, vedeta sectorului mondial IT&C, pieţele de aici urmând să crească de două ori mai repede decât cele din Vest, un rol important în această evoluţie revenind României, potrivit estimărilor companiei de analiză IDC.

Dacă în România industria IT&C este un fel de făt-frumos al economiei, la nivel global lucrurile nu vor sta la fel de bine. Creşterea investiţiilor în tehnologie va încetini anul viitor la nivel mondial, din cauza crizei economice din SUA, care va avea un efect negativ mai ales asupra investiţiilor în hardware. Salturi puternice se vor înregistra însă în regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa). „2008 va fi un an fascinant pentru piaţa IT&C în EMEA“, a declarat Martin Hingley, şeful biroului de cercetare al IDC pentru această regiune. „Ne aşteptăm ca tendinţa de diferenţiere faţă de celelalte continente să continue, în special în zone precum responsabilitate socială şi protecţia mediului. Majorarea continuă a costurilor energiei va determina atât clienţii rezidenţiali, cât şi companiile să adopte sisteme de management al energiei. Securitatea va fi în continuare o arie-cheie de preocupare, mai accentuat în zonele non-tehnice, iar investiţiile din ţările în curs de dezvoltare le vor depăşi cu mult pe cele din ţările mature. Ne aşteptăm ca, până la sfârşitul lui 2008, să vedem efectele negative ale crizei ipotecare în investiţiile regionale din IT“, spune el. Piaţa britanică va fi cea mai expusă acestui risc, deoarece acolo sunt localizate cele mai multe dintre companiile din domeniul financiar care investesc în domeniul IT.

Astfel, piaţa IT&C din ţările în curs de dezvoltare din zona EMEA va creşte cu 12%, în timp ce media Europei de Vest va fi de 5,9%. Şi totuşi, piaţa occidentală va fi de 318 miliarde de euro, de 4,5 ori mai mare decât cealaltă piaţă, a cărei valoare va fi, în 2008, de 71 miliarde de euro. Industria de software va înregistra cea mai amplă creştere, de opt procente, faţă de hardware, industrie care va progresa cu şapte procente, până la 150 de miliarde de euro. Deşi serviciile de telecomunicaţii vor avansa anul viitor cu numai două procente, până la 389 de miliarde de euro, acest sector va reprezenta jumătate din întreaga industrie IT&C, pe care IDC o estimează la 778 de miliarde de euro.

Creşterea din România, de patru ori mai mare decât a regiunii

Avansul înregistrat anul acesta în sectorul IT românesc a depăşit cu mult media regiunii EMEA. Astfel, în timp ce piaţa autohtonă a serviciilor IT va înregistra anul acesta o creştere de peste 25% faţă de 2006, la peste 305 milioane de dolari, în EMEA serviciile au înregistrat o creştere de 6,1%. „Serviciile sunt un driver al sectorului IT, care va avea anul viitor o creştere de circa 25%“, spune Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii. Acest sector cuprinde, practic toate serviciile, de la instalare până la asistenţă post-vânzare, reţelistică şi întreţinere. Potrivit datelor International Data Corporation, rata de creştere prognozată pentru ţara noastră în următorii ani este de 18%. „Modernizarea infrastructurii şi investiţiile străine vor stimula piaţa locală a echipamentelor de stocare a datelor“, se arată în studiul IDC. Cifrele sunt impresionante, dar, privită într-un context mai larg, situaţia arată altfel. „Nu trebuie uitate elemente precum valoarea pieţei“, explică Valentin Negoiţă. „Diferenţele de dotare tehnologică sunt încă mari între vestul şi estul Europei, astfel că, dacă la noi creşterea procentuală este mai mare, volumul unei pieţe occidentale poate depăşi cu mult volumul comercializat în ţara noastră“. El mai spune că diferenţele nu sunt la fel de mari în sectorul telecomunicaţiilor, pentru că IT-ul a luat avânt abia de trei-patru ani.

Cea mai mare parte a veniturilor din piaţă, respectiv 24,3%, a fost generată în 2006 de segmentul integratorilor de sistem. Serviciile de instalare şi suport ale echipamentelor hardware au avut o contribuţie de 17,8%, iar instalarea şi suportul aplicaţiilor software, de 13,6%. IDC apreciază că aceste categorii îşi vor menţine principalul rol pe piaţa serviciilor IT din România.

Previziunile din 2006 ale companiei de cercetare pentru anul acesta s-au adeverit în cea mai mare parte. Printre creşterile estimate corect de IDC se numără creşterea întregii industrii IT&C, cu 4,8%, până la 733 de miliarde de euro, precum şi a pieţelor în curs de dezvoltare, de 2,5 ori mai mult decât a Europei de Vest. Telecomunicaţiile s-au distanţat cu trei procente, accentuându-se convergenţa, iar în sectorul de software, care a urcat cu 7,3%, s-a observat un număr mare de achiziţii.

Previziuni pentru SUA

82-9501-1.jpgConform previziunilor IDC, companiile din domeniu se vor orienta cu precădere către pieţele în curs de dezvoltare. Frank Gens, vicepreşedinte IDC, spune că Google şi-ar putea întări poziţia pe care o are pe piaţa IMM-urilor, prin achiziţia Salesforce.com sau Intuit, două firme care s-au dezvoltat puternic pe partea de dezvoltare aplicaţii business pe web. Anul trecut, analiştii IDC au prevăzut cu exactitate faptul că firme precum Oracle sau SAP vor achiziţiona producători de software ca Hyperion Solutions şi Business Objects.

82-9502-2.jpgDe asemenea, compania prevede că operatorii de telefonie mobilă din Statele Unite vor urma exemplul Verizon Wireless, care a anunţat luna trecută că îşi va face reţeaua disponibilă oricărui telefon sau software până la sfârşitului anului 2008.

În opinia specialiştilor IDC, Microsoft şi IBM se vor arunca pe piaţa software-ului livrat pe internet, crescând astfel concurenţa cu Google şi chiar cu Cisco, care va folosi platforma sa de videoconferinţe pentru a oferi companiilor o serie de servicii prin intermediul internetului.

Vânzări


389
miliarde de euro. La atât estimează IDC piaţa IT în regiunea EMEA, în creştere cu şapte procente faţă de anul acesta.