Plenul Parlamentului a decis ca Rasvan Popescu sa ocupe pana la 1 octombrie 2007 functia de presedinte interimar al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), dupa ce acesta a fost propus pentru aceasta functie de sase dintre cei zece membri ai Consiliului.
Dupa ce miercuri s-a incercat fara succes alegerea unui succesor pentru regretatul Ralu Filip, membrii CNA au reusit joi sa isi aleaga un nou presedinte, in persoana lui Rasvan Popescu, singurul candidat. Acesta nu a putut fi insa validat de Parlament, potrivit procedurii, din lipsa de cvorum. Ca solutie provizorie, Camerele reunite ale Legislativului au decis ca Popescu sa ocupe pana in octombrie functia de presedinte interimar al Consiliului. O decizie similara a fost luata si in cazul lui Alexandru Sassu, numit presedinte interimar al TVR.
Attila Gasparik, vicepresedintele Consiliului, care a preluat, de la decesul lui Ralu Filip, atributiile acestuia, sustine ca Legea audiovizualului nu contine prevederi referitoare la functia de presedinte interimar si, prin urmare, decizia Parlamentului incalca legislatia in vigoare. Acesta mai spune ca va continua sa isi exercite atributiile de presedinte pana cand Legislativul va valida o persoana pentru aceasta functie.
Rasvan Popescu afirma ca a castigat alegerile printr-un proiect de “presedinte colegial in interiorul institutiei, care propune un proiect de reforma unde fiecare membru are responsabilitati distincte”. Presedintele interimar isi propune ca Legea si Codul audiovizualului, precum si reglementarile in domeniu adoptate de catre CNA (care au valoare de legislatie secundara) sa fie adaptate cat mai repede la noua Directiva Europeana ce urmeaza sa fie votata la Bruxelles. In plus, Popescu a declarat ca un capitol important il reprezinta prevederile legate de campania electorala, care vor fi schimbate de CNA.
Alegerea lui Rasvan Popescu la presedintia CNA a avut loc intr-o atmosfera tensionata, multi dintre membrii CNA primind mai multe telefoane pe parcursul diminetii.
Sedinta de desemnare a presedintelui Consiliului, desfasurata cu usile inchise, a cuprins doua runde de votare, la prima inregistrandu-se egalitate – 5 voturi “pentru” si 5 “impotriva”.
In final, sase dintre cei zece membri prezenti l-au votat pe Popescu. La sedinta au participat Attila Gasparik, Constantin Dutu, Dan Grigore, Ioan Onisei, Rasvan Popescu, Radu Teodorel, Gelu Trandafir, Cristina Trepcea, Emanuel Valeriu si Grigore Zanc. A lipsit Ioan Carmazan, reprezentantul PSD, validat miercuri de Comisiile din Parlament, dupa ce Valentin Nicolau a anuntat ca demisioneaza.
Validarea de miercuri a unui nou membru CNA a avut loc in conditiile in care Nicolau si-a depus demisia joi dimineata.Fost presedinte director-general al televiziunii publice, Valentin Nicolau si-a anuntat retragerea din CNA spunand ca “nu poate face lucruri care nu-i stau in fire”. Nicolau a protestat fata de faptul ca in sedinta de miercuri Rasvan Popescu a propus organizarea alegerilor pentru presedintia institutiei fara ca acestea sa fie trecute pe ordinea de zi. Valentin Nicolau a fost prezent si joi la CNA, fara a participa insa la sedinta. El a acuzat manipularea politica din cadrul Consiliului, spunand ca mai multi membri au primit telefoane de presiune pentru a vota in favoarea lui Rasvan Popescu.Pe de alta parte, unul dintre membrii Consiliului a dezvaluit ca Parlamentul ar dori cresterea mandatului de membru CNA de la sase la noua ani.
Potrivit mai multor ziare centrale, PNL si PSD au negociat propunerile pentru conducerea TVR si CNA, reprezentantul PNL (Rasvan Popescu) urmand sa obtina presedintia CNA, iar cel al PSD (Alexandru Sassu) pe cea a TVR.
Sursa: Capital 29 Iunie 2007