Yapitek, antreprenorul general al proiectului Planorama, se află într-o situaţie delicată, după ce furnizorul de cofraje Peri a cerut falimentul companiei pe motiv de incapacitate de plată a datoriilor. Deşi iniţial s-a declarat victimă, compania va plăti datoriile către creditori.
La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii Yapitek s-au aflat la sediul firmei de recuperare de creanţe Urban & Asociaţii pentru a negocia plata datoriilor către societatea Peri, cifrate la 142.239 euro, fără penalităţi. În urma unor negocieri purtate la telefon, constructorul a decis să achite datoria. Conform lui Octavian Căpăţână, directorul general al Peri România, negocierile au fost ca în bazar. „Vă oferim 100.000 de euro“, a fost prima ofertă a Yapitek. Telefon al reprezentanţilor Urban către conducerea Peri. „Domnule, dumneata îmi datorezi 142.000 euro. Am renunţat la penalităţi, aşa că, te rog să plăteşti“, a venit răspunsul lui Căpăţână. „Dar 110.000 de euro?“, a sunat noua ofertă. Răspuns: „Nu!“. Ulterior, s-a ajuns la 130.000 euro, pentru ca, în final, conducerea Yapitek să hotărască plata datoriei integrale către Peri. Ceea ce este ciudat, e faptul că, tot în conformitate cu spusele lui Căpăţână, plata datoriilor către Peri se va efectua de către o firmă terţă, necunoscută încă, dar interesată de finalizarea proiectului Planorama, fapt ce poate confirma incapacitatea de plată a Yapitek.
Datorii în euro sau în lei?
Totodată, reprezentanţi ai conducerii antreprenorului turc afirmă că firma nu va intra în reorganizare judiciară, activitatea acesteia fiind în prezent supravegheată de un lichidator judiciar. Deşi nu s-a confirmat oficial decizia plăţii datoriilor către ceilalţi creditori, printre care se numără, conform Urban & Asociaţii, Bancpost (4,5 milioane de euro), Prodac, Novexim, Euroweb Romania etc., singura modalitate legală de a se evita reorganizarea judiciară este plata acestor datorii, cifrate la 7,5 milioane de euro, după unele surse, sau 7,5 milioane de lei, conform Yapitek. „Prevăzând neseriozitatea firmei sus menţionate am introdus în contract o prevedere: dacă renunţă la cofrajele noastre înainte de termenul contractual să îi recalculăm chiria cu 6% în loc de 4,3%, cât era în contract. Prevedere de care n-am făcut uz. Yapitek nu a plătit chiriile datorate şi materialele nereturnate sau distruse“, spune Căpăţână. „Să nu mai mintă. Noi am avut toată înţelegerea. Sunt însă curios cum vor plăti celelalte datorii, cea acumulată la noi fiind printre cele mai mici“, continuă Căpăţână. Potrivit raportului lichidatorului judiciar, firma Cris Consult, Yapitek are datorii de 7,5 milioane de euro şi contracte încheiate în valoare de 47,6 milioane de euro.
Conform datelor publicate în Buletinul Insolvenţei, în data de 24 mai a fost depus la dosarul de instanţă primul raport privind falimentul societăţii Yapitek SRL. Lichidatorul Cris Consult a procedat la notificarea societăţii debitoare, a administratorilor şi a asociaţilor. Lichidatorul judiciar a aprobat, în perioada 22 martie – 23 mai, plăţi pentru biletele la ordin emise de debitoare înainte de deschiderea procedurii către creditori, dar scadente după această dată, în valoare de 26,3 milioane de lei. Societatea Yapitek trebuie să depună urgent un plan de reorganizare în vederea rentabilizării activităţii, conform lichidatorului.
Construcţiile, pe locul 10 în topul falimentelor
Tribunalul Bucureşti a dat termen pentru continuarea procedurii de faliment în luna septembrie, timp în care se va evalua activitatea societăţii, în vederea finalizării sub regim de supraveghere a construcţiilor la complexul rezidential Planorama, mai ales în conditiile în care sumele pe care le are de încasat Yapitek depăşesc valoarea datoriilor către creditori. Însă condiţia de încasare a banilor este, bineînţeles, finalizarea lucrărilor. În legătură cu scandalul declanşat, reprezentanţii developerului proiectului Planorama, Euro Habitat, au afirmat că Planorama nu are nicio întârziere a lucrărilor la niciuna dintre construcţiile din cadrul proiectului. „Predarea în termen a apartamentelor este obiectivul nostru primordial şi dispunem de toate mijloacele financiare şi de orice natură pentru realizarea acestui obiectiv, independent de orice procedură declanşată împotriva contractorilor“, spune Leonard Ceauşu, sales manager al Planorama.
În 2006, în România, au dat faliment sau au intrat în reorganizare judiciară 588 de societăţi, adică aproximativ 5,6% din totalul falimentelor înregistrate în toată economia naţională, conform unui studiu al Coface, firmă de analiză a riscului financiar. Sectorul construcţiilor ocupa, în 2005, poziţia a zecea în topul falimentelor, fiind situat, din punctul de vedere al ponderii insolvenţelor, pe locul 5 din totalul celor înregistrate în 2006.
La ora închiderii ediţiei se pare că Yapitek a reuşit, după negocieri care au durat 40 de ore, să ajungă la o înţelegere financiară cu societatea Peri România, care solicitase instanţei de judecată deschiderea procedurii falimentului. Urmează ca Peri să depună la tribunal o cerere de constatare a ieşirii Yapitek din starea de insolvenţă, odată cu stingerea acestui conflict financiar.
Curiozitate întemeiată
«Să nu mai mintă. Sunt însă curios cum vor plăti celelalte datorii, cea acumulată la noi fiind printre cele mai mici.»
Octavian Căpăţână, director general Peri România
Aşteaptă justiţia
«Dacă în justiţie se va dovedi că suntem vinovaţi, o să plătim suma respectivă şi vom continua proiectul.»
Cetin Halazoglu, general manager şi acţionar unic al Yapitek
Ce este Planorama?
Amplasat în zona COLENTINA – DNA GHICA, din sectorul 2 ansamblul rezidenţial Planorama include patru blocuri cu 15 etaje şi peste 1.100 locuinţe. Vor fi realizate 120 de garsoniere, 52 de apartamente cu două camere şi 102 apartamente cu trei camere în fiecare bloc.
Developerul proiectului este societatea EURO HABITAT, parte a concernului israelian BSR Europe.
Suprafaţa întregului obiectiv este de 18.000 mp, iar lucrările de construcţie se vor finaliza în anul 2008. Investiţia pentru acest proiect se cifrează la peste 60 milioane de euro.