În acest context, Ryanair a informat într-un comunicat că tranzacția valorează 40 de miliarde de dolari și este cea mai mare comandă făcută vreodată de o companie irlandeză pentru produse fabricate în SUA.
Amintim că anunțul a venit în contextul în care directorul general Michael O’Leary a adresat anterior critici dure companiei Boeing din cauza întârzierilor în livrarea aeronavelor comandate.
Preţul acţiunilor Boeing a crescut cu peste 3% la New York
Preţul acţiunilor Boeing a crescut cu peste 3% la New York, iar prețul acțiunilor Ryanair a crescut cu 2%, conform CNN. Avioanele, cele mai mari dintre aeronavele 737 Max de la Boeing, vor fi livrate între 2027 şi 2033.
Cel mai mare transportator economic din Europa a declarat că achiziţia îl va ajuta să crească numărul de pasageri de la 168 de milioane în anul care se încheie în martie 2023 la 300 de milioane până în martie 2034.
„Această nouă comandă va permite companiei Ryanair să asigure o creştere susţinută a traficului şi a turismului la tarife mai mici (şi emisii mai mici pe zbor) în toate ţările europene în care Ryanair continuă să fie liderul redresării traficului, turismului şi locurilor de muncă după Covid”, a transmis Ryanair, potrivit comunicatului preluat de CNN.
Transportatorul low-cost şi-a revenit din pandemie mai repede decât o mare parte a industriei aviatice
Ryanair şi-a revenit din pandemie mai repede decât o mare parte a industriei aviatice, crescându-şi cota de piaţă în timp ce mai mulţi concurenţi au dat faliment sau şi-au redus flotele şi capacitatea de transport de pasageri.
Ryanair a înregistrat un profit record pentru cele trei luni până la 31 decembrie, după ce a majorat tarifele aeriene cu 14% faţă de nivelul de dinaintea pandemiei. Compania va raporta profiturile pentru întregul an pe 22 mai.
O’Leary a declarat anterior că transportatorul a fost „încântat să semneze această comandă record de avioane”, pentru „aeronave mai mari, mai eficiente şi mai ecologice”.
Anul trecut, şeful companiei aeriene a întrerupt discuţiile cu Boeing din cauza unei dispute privind preţurile şi a criticat întârzierile de livrare.
„Acest lucru este un pic ca o căsătorie. Avem certuri ocazionale, ne certăm din când în când, dar ne sărutăm şi ne împăcăm şi apoi plătesc”, a spus directorul general Michael O’Leary pentru sursa menționată.
În acelaşi interviu, directorul general al Boeing, Dave Calhoun, a declarat că este de acord cu criticile anterioare ale lui O’Leary.
În cadrul unei conferinţe de presă, O’Leary a declarat că Boeing a făcut progrese semnificative în recuperarea decalajelor, potrivit Reuters.
„În opinia noastră, nu va fi niciodată suficient de ieftin, iar în opinia Boeing este întotdeauna mult prea ieftin”, a spus directorul executiv al Ryanair.
Tranzacţia va fi supusă aprobării acţionarilor în cadrul adunării anuale a acţionarilor Ryanair din septembrie. Amintim că Ryanair este unul dintre cei mai mari clienţi ai Boeing, cu peste 600 de avioane în flotă sau în comandă, potrivit site-ului său.