Operatorul aerian low-cost Ryanair a raportat primele pierderi anuale din istoria companiei, pe fondul costurilor ridicate la combustibil şi a deprecierii acţiunilor deţinute în cadrul Aer Lingus.

Compania irlandeză Ryanair a înregistrat o pierdere netă de 165 milioane de euro în anul fiscal încheiat la 31 martie. În urmă cu un an, Ryanair a raportat un profit de 391 milioane de euro.

Cu toate acestea, vânzările companiei au crescut cu 8 procente, la 2,94 miliarde de euro, în timp ce numărul pasagerilor s-a majorat cu 15%, la 58,5 milioane.

Combustibilul – 45% din costuri

Ryanair a mai anunţat că în anul fiscal 2008 costurile pentru combustibil au crescut cu 59%, comparativ cu anul precedent, la 1,26 miliarde de euro. Suma reprezintă 45% din costurile totale ale operatorului aerian.

De asemenea, compania a mai anunţat că a trebuit să deprecieze valoarea participaţiei de 29,8% la Aer Lings cu 222 milioane euro, după ieftinirea titlurilor companiei.

Excluzând impactul deprecierii activelor Aer Lingus şi alte costuri, Ryanair a avut un profit de 105 milioane euro, în scădere cu 78% faţă de anul precedent.

SURSA: Fox News