Compania aeriană low-cost Ryanair a raportat luni pierderi trimestriale mai reduse decât se estima şi a precizat că este imposibil să spună dacă va înregistra profit anual, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit agențiile internaționale de presă.
În perioada aprilie – iunie 2020 operatorul aerian irlandez a avut pierderi după taxe de 185 milioane de euro (216,54 milioane de dolari), primele pierderi înregistrate vreodată în trimestru, dar mai reduse decât previzionau analiştii – 232 milioane de euro. În trimestrul doi din 2019 Ryanair raportase un profit de 243 milioane de euro.
Declin de 95% pentru venituri
„Ţinând cont de actualele incertitudini, Ryanair nu poate furniza în acest moment estimări privind profitul anual. În Europa, un al doilea val de infecţii în toamnă reprezintă acum cea mai mare temere a noastră”, a afirmat directorul general Michael O’Leary.
Numărul pasagerilor a scăzut cu aproximativ 99% în trimestrul doi, care a fost „cel mai dificil din istoria de 35 de ani a Ryanair”, se arată într-un comunicat al companiei.
Veniturile au înregistrat un declin de 95%, la 125 milioane de euro, în timp ce costurile au scăzut cu 85%, a informat Ryanair.
Vineri, acţiunile Ryanair au închis la 10,91 euro, iar anul acesta au scăzut cu 25%, un declin mai accentuat decât al rivalei low-cost Wizz Air, de doar 11%.
Concedieri masive
În mai, Ryanair anunţase că va renunţa 3.000 de angajaţi în Europa.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Bucureşti şi Craiova.
Compania Ryanair a fost fondată în 1985 de irlandezul Thomas Anthony Ryan (1936-2007), manager între anii 1956 și 1975 la Aer Lingus, la acea vreme companie de stat.
Individ cu spirit antreprenorial, Ryan renunță la siguranța și confortul de a fi manager la Aer Lingus, cea mai mare companie aeriană irlandeză din acea vreme, pentru a înființa o companie de leasing aerian.
Se împrumută de capital și pune bazele Guinness Peat Aviation, firmă ce a dat faliment in 1993, dar datorită succesului fenomenal din anii ’80, înregistrat cu aceasta, Tony Ryan a acumulat suficient capital pentru a dezvolta ceea ce va fi cea mai mare companie aeriană din Europa.