Ucraina a obținut garanții de securitate de la șase state europene

Miniștrii de Externe din șase țări europene s-au întâlnit, joi, la Berlin și au promis că vor continua să sprijine Ucraina în drumul său spre aderarea la NATO, considerând acest proces ireversibil. Ei vor oferi Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia și garanții de securitate după ce conflictul militar se va încheia.

La această întâlnire au participat reprezentanții Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, Spaniei și Regatului Unit, precum și noua responsabilă pentru politica externă a Uniunii Europene (UE), Kaja Kallas.

Kaja Kallas
SURSA FOTO: Facebook, Kaja Kallas

La finalul discuțiilor, oficialii europeni au semnat un document numit „Declarația de la Berlin”. Declarația reafirmă angajamentul de a susține Ucraina în procesul de integrare în NATO și de a oferi sprijin militar și financiar pe termen lung.

De asemenea, documentul subliniază că orice negocieri de pace între Ucraina și Rusia trebuie să implice atât Ucraina, cât și țările europene. Liderii europeni au mai precizat că este esențial ca Uniunea Europeană (UE) să-și consolideze capacitățile de apărare deoarece pacea în Ucraina este strâns legată de securitatea întregii Europe.

„Vom continua să sprijinim Ucraina pe calea ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO.  Nu pot exista negocieri privind pacea în Ucraina fără ucraineni şi fără europeni împreună cu ei.

Pacea în Ucraina şi securitatea în Europa sunt indisociabile”, se arată în declaraţia comună, în care cele şase state europene spun că doresc să ofere Ucrainei „garanţii de securitate complete, inclusiv un sprijin militar şi financiar fiabil pe termen lung”.

SUA i-ar putea întoarce spatele Ucrainei

Aliații europeni ai Ucrainei sunt îngrijorați că Statele Unite ale Americii s-ar putea retrage din conflictul din Ucraina sau că viitorul președinte al SUA, Donald Trump, ar putea pune presiune pentru a face o înțelegere cu Rusia care să nu fie în favoarea Ucrainei. Există, de asemenea, teama că ajutorul american pentru Ucraina ar putea fi redus sau oprit.

După întâlnirea de sâmbătă la Paris, Franța, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Franței, Emmanuel Macron, Donald Trump a cerut oprirea imediată a luptei și începerea negocierilor între Ucraina și Rusia.

Volodimir Zelenski
SURSA FOTO: Facebook, Volodimir Zelenski
Emmanuel Macron
SURSA FOTO: Facebook, Emmanuel Macron

În același timp, președintele Ucrainei continuă să ceară mai multe arme și garanții de securitate din partea NATO înainte de orice negocieri. El vrea un angajament clar pentru aderarea Ucrainei la NATO, considerând că promisiunile vagi despre o aderare viitoare nu sunt suficiente. Totuși, unele țări, inclusiv SUA și Germania, sunt împotriva unei aderări rapide a Ucrainei.

În cazul în care s-ar ajunge la un acord de încetare a focului între Rusia și Ucraina, țările partenere ar putea trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina ca o garanție de securitate, pentru a preveni un nou atac rusesc. Cu toate acestea, premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că Polonia nu va trimite trupe în Ucraina.

Donald Tusk
Donald Tusk (SURSA FOTO: gov.pl)