Nevoia acută a demarării unui program de dezvoltare al sportului românesc se simte tot mai puternic în ultimii ani. In această perioadă, am găsit tot mai rar sportivii din Romania printre medaliații competițiilor internaționale de top. Dacă la Olimpiada de la Sydney (în 2000), România obținea 26 de medalii, 16 ani mai târziu, la Rio, țara noastră a obținut doar 4 medalii și a participat cu jumătate din numărul de sportivi pe care i-a avut la dispoziție în Australia.
Asta se întâmplă în principal pentru că România nu a mai avut o bază de selecție la nivelul copiilor și juniorilor. Iar cauza acestei deteriorări a bazei de selecție este că nimeni nu a mai investit în sport la acest nivel și nimeni nu a venit cu un program coerent de remediere a acestei probleme.
Programul Growth – Investim în copii, investim în viitor inițiat de Guvernul României poate fi un moment crucial pentru sportul românesc.
De aceea, patru mari sportivi români care au câștigat multe medalii de aur pentru România – Nadia Comăneci, Camelia Potec, Gabriela Szabo și Gheorghe Hagi – au decis să-i acorde credit și să onoreze invitația de a fi membrii comitetului care va selecta proiectele depuse pentru finanațare.
Implicarea celor patru sportivi, ambasadori ai sportului în respectivul comitet nu reflectă în niciun fel o simpatie politică, aceștia dorind să se implica în program strict în spernța unui nou început al sportului nostru.
Ei au fost, de-a lungul timpului, suținători ai ideii de program național de dezvoltare a sportului la nivel de copii și juniori și consideră că Growth – Investim în copii, investim în viitor ar putea fi începutul unui astfel de program. Este unicul motiv al prezenței lor în comitet.
”România a ajuns să aibă mai puțin de 250 de mici gimnaste din care poate să selecteze sportive pentru lotul național. Cluburile, foarte puține la nivel național, nu mai au bază de selecție și acest lucru se vede în toate disciplinele. Ne dorim ca prin acest program să se reușească descoperirea de valori sportive, de talente native cu potential care prin muncă și dăruire să devină sportivi care să ne facă mândri, să ridice tricolorul la competițiile internaționale” a spus Nadia Comăneci.
Toți cei patru vor emite un vot de încredere pentru toate proiectele pe care le vor considera eligibile pentru inițiativa Growth – Investim în copii, investim în viitor într-un cadru de dezbatere complet apolitic.
Alegerile lor vor veni în urma unei abordări imparțiale a fiecărui dosar, iar ei vor reprezenta o singură voce atunci când aprobă sau aleg un proiect eligibil pentru finanțare. Singura condiție ca un proiect să intre în dezbatere este să îndeplinească cerințele descrise în actele normative care reglementează inființarea programului.
Programul Growth – Investim în copii, investim în viitor are mai multe componente. „Susţinerea financiară constă atât într-un ajutor nerambursabil privind o parte din cheltuielile eligibile, cât şi în garantarea de către stat a unei părţi din creditul utilizat de către investitor pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor olimpice cu profil sportiv şi repartizată astfel:
a) ajutor nerambursabil de pana la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor olimpice cu profil sportiv, plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale;
b) garanţie în nume şi cont stat de maxim 50% din valoarea creditului contractat de investitor, excluzând dobânzile și comisioanele aferente, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului, în cazul în care acesta apelează la finanţarea integrală sau parţială a acestor cheltuieli prin creditare“.
Beneficiarii de susţinere financiară pentru construcţia de grădiniţe olimpice cu profil sportiv au obligaţia de a asigura locuri gratuite într-un procent de cel puţin 8% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, pe o perioadă de 4 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.