Rusia folosește arme interzise de convențiile internaționale
O convorbire interceptată de Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU) prezintă conversația dintre doi militari ruși, unul dintre ei fiind surprins când mărturisește că unitatea sa a primit „verde” să folosească bombe cu fosfor și muniție cu fosfor, arme interzise de convențiile internaționale, în războiul împotriva Ucrainei.
Bombele cu fosfor sunt bombe incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul şi provoacă pagube devastatoare. Utilizarea lor este interzisă de către legislaţia internaţională în zonele populate.
Duminică Rusia ar fi lansat bombe cu fosfor și asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, după cum au anunţat surse ucrainene.
„Iadul a venit pe pământ. La Azovstal”, a scris Petro Andriuşcenko, deputat în consiliul oraşului Mariupol, pe Telegram. El a postat o înregistrare video cu atacul, în care se poate vedea şi un foc de artilerie, însă înregistrarea nu a putut fi verificată din sursă independentă.
Cum este numit Putin de militarii ruși?
Acum, trupele ruse confirmă încă o dată faptul că folosesc în Ucraina arme cu fosfor și cu dispersie, care sunt interzise de convențiile internaționale, după cum arată ultima interceptare a conversației dintre cei doi militari ruși, făcută de către Serviciul de Securitate al Ucrainei.
Militarul afirmă, în convorbire, că li s-a dat voie să folosească bombe cu fosfor și muniție cu dispersie și că se așteaptă ca Vladimir Putin, căruia el îi spune „Volodia”, să aprobe utilizarea unei rachete balistice.
„Da, ei încă așteaptă ca Volodia (Putin – n.r.) să retragă trupele și să lanseze „Topoli” aici. Și așa, vedeți, tot ce era interzis prin convențiile internaționale: bombe cu dispersie, fosfor – ni s-a permis totul, am lansat de toate acolo”, potrivit Pravda.
Topol-M este una din cele mai noi rachete balistice intercontinentale ale Rusiei, care are o rază de acțiune de 11.000 km. Kremlinul susține că această rachetă poate evita sistemele antirachetă.
Nu sunt singurele interceptări făcute de SBU
Din 2014, Serviciul de Securitate al Ucrainei a înregistrat în mod repetat utilizarea de către ocupanții ruși a armelor interzise. De la începutul invaziei pe scară largă, aceste crime de război au fost comise de ocupanți de-a lungul întregii linii de front, iar Serviciul de Securitate al Ucrainei le documentează pe fiecare dintre ele, mai transmite sursa citată.
Interceptările și datele colectate vor fi incluse în materialele pentru instanțele internaționale, astfel încât niciun criminal de război rus să nu scape de pedeapsă, notează serviciul de informații.