Înainte de anul 1989, absolvenții facultăților de Drept erau repartizați prin ordin al procurorului general al României, sau ordin al ministrului de justiție, în funcție de ordinea mediilor, ca jucători sau procurori.
Trecerea dintr-o parte în alta nu era posibilă fără a avea loc un concurs, ceea ce ridică semen de întrebare la felul în care a ajuns avocatul Augustin Lazăr să fie procuror la Aiud.
Jurnaliștii de la Antena 3 au încercat să afle de la CSM și de la Ministerul Justiției care a fost procedura în cazul lui Lazăr. Acesta a fost răspunsul:
„Nu mă interesau detalii legate de mapa profesională, ci care a fost procedura prin care dumnealui a fost transferat, în martie 1982, ca procuror stagiar, pentru că i se făcuse o repartiție cu un an înainte și fusese delegat ca avocat, deci era în ‘ograda’ Baroului Alba.
Cum s-a făcut transferul, cine a făcut delegarea, care a fost procedura, sunt aspecte ce nu au dorit să-l comunice nici CSM-ul, nici Ministerul Justiției”, a spus Bianca Nae, șefa departamentului Investigații Antena 3.
„Față de textul de lege expus, precum și dispozițiile legii 544/2011 privind liberul acces la informații de interes public, apreciem că nu pot fi furnizate date din dosarul profesional al domnului procuror Augustin Lazăr”, este răspunsul CSM.