DIICOT efectuează cercetări asupra unui cetățean român care, încă din 2022, a monitorizat obiective militare românești sau NATO din Tulcea și a furnizat informații Ambasadei Federației Ruse de la București. Acesta a fost plasat sub arest pentru o perioadă de 30 de zile, fiind investigat în legătură cu acuzații de trădare.
Cetățean român, investigat de DIICOT pentru fapte de spionaj
Alexandru Piscan, un bărbat din Ploiești, a fost reținut de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), fiind ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile sub acuzația de trădare, conform informațiilor publicate de gandul.ro.
Potrivit aceleiași surse, Piscan este suspectat că a furnizat informații secrete către Federația Rusă, fiind surprins în timp ce filma obiective militare, inclusiv NATO, din România. La percheziții, au fost descoperite fișiere întregi conținând filmări cu echipamente militare și documente, care ar fi fost transmise diplomaților ruși.
Potrivit surselor Gândul, Piscan a fost surprins în timp ce filma obiective militare, inclusiv locații ale NATO, din România. Ulterior, acesta furniza informațiile obținute diplomaților ruși. În cadrul perchezițiilor efectuate, au fost descoperite fișiere întregi conținând filmări cu echipamente militare și documente.
În luna martie a acestui an, Alexandru Piscan a anunțat pe Facebook intenția sa de a candida pentru funcția de primar al Ploieștiului. Acesta a promis că va aduce o „schimbare” în administrația orașului, criticând modul în care a fost gestionat orașul de către actualul primar și cei din jurul său. În postarea sa, Piscan a inclus și o fotografie de copertă cu sigla Partidului Mișcarea Populară.
Totodată, Alexandru Piscan a fost identificat ca un susținător al lui Iulian Dumitrescu, cunoscut sub numele de „Baronul Lamborghini” al județului Prahova.
„Spionul rușilor se transformase și în agent electoral pentru Iulian Dumitrescu și Bogdan Nica, le făcea reclamă pe una dintre paginile sale de Facebook. Îi făcea campanie Baronului Lamborghini”, au declarat sursele Gândul.
Promova o realizare a „Baronului Lamborghini”
Pe pagina sa de Facebook, sub numele de „Alex Piscan”, Alexandru Piscan a făcut publice mesaje de susținere pentru președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, cunoscut și sub numele de „Baronul Lamborghini”, precum și pentru Bogdan Nica, aspirant la fotoliul de primar al Ploieștiului.
În prezent, Iulian Dumitrescu este președintele „suspendat” al Consiliului Județean Prahova, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au plasat sub control judiciar, fiind acuzat de luare de mită și fals în declarații. Cu toate acestea, investigații ale publicației Gândul au prezentat imagini care sugerează că Dumitrescu încalcă regulile controlului judiciar.
Pe 7 iunie 2023, Alex Piscan a redistribuit o postare inițială publicată pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Prahova. Aceasta prezenta un spital modular amplasat în curtea secției de pneumologie a Spitalului Județean de Urgență din Ploiești (SJUP), cu o valoare a investiției de 14.628.837,93 lei, finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare. În centrul atenției se afla Iulian Dumitrescu, președintele CJ.
„Continuăm investițiile în creșterea calității serviciilor de sănătate oferite prahovenilor”, a spus atunci Iulian Dumitrescu, cu doar câteva luni înainte ca procurorii anticorupție să îl acuze de mită și fals în declarații.
Așa cum se poate observa, Alex Piscan, devoalat de DIICOT ca fiind un spion al Rusiei, era un susținător fervent al „Baronului Lamborghini”.
Cine este Alexandru Piscan
Conform informațiilor obținute de Gândul, Alexandru „Alex” Piscan este proprietarul unei firme specializate în organizarea de evenimente. Piscan a petrecut o perioadă semnificativă în SUA și a pretins în mediul de afaceri că are conexiuni solide pe continentul american, precum și relații cu persoane influente din Rusia.
Conform DIICOT, Alexandru Piscan ar fi supervizat unele obiective militare românești sau aparținând NATO.
Din probele administrate în această cauză, s-a constatat că, începând cu anul 2022, persoana investigată ar fi monitorizat unele obiective militare românești sau ale NATO, situate în apropierea municipiului Tulcea. Acesta ar fi colectat informații cu caracter militar și ar fi realizat fotografii referitoare la tehnica militară și deplasarea personalului militar în zona de frontieră cu Ucraina, pe care ulterior le-ar fi transmis unor diplomați din cadrul unei ambasade străine în România.
”La data de 23.05.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea unui inculpat (cetăţean român), cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trădare. Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti”, a transmis, vineri, DIICOT, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, în urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost descoperite și confiscate mai multe probe.