Vești importate pentru anumiți români. Este vorba despre cei care activează în cadrul armatei și care au parte de pensii militare. Despre acest subiect a vorbit pe larg ministrul Apărării, Vasile Dîncu. El a susținut că pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii de serviciu, pentru că în timpul exercitării profesiei, militarii au tot felul de restricții, iar statul român contribuie la fondul de pensii pentru serviciul pe care îl fac.
În opinia sa, în armată, nu există „pensii nesimțite” și nici măcar foarte mari. El este de părere că există o serie de „nedreptăți” ce trebuie corectate în sistem, pentru că pensiile militarilor nu au mai fost indexate, de exemplu, din 2016.
„Cât timp sunt în serviciu, militarii nu au voie să facă afaceri, iar familiile lor nu au voie să participe la anumite tipuri de afaceri, deci ei și familiile lor sunt cumva legați direct de asta. S-a vorbit despre contributivitate la un moment dat. Statul român contribuie la fondul de pensii pentru serviciul pe care îl fac militarii. Nu este o pensie de contributivitate directă, pentru că nu militarii au plătit, dar de fapt acestea sunt pensii de serviciu, a explicat Vasile Dîncu.
Dîncu: Trebuie reparate niște nedreptăți care s-au făcut anii trecuți
El este de părere că trebuie reparate niște nedreptăți și niște greșeli care s-au făcut anii trecuți. El a oferit, drept exemplu, faptul că anul acesta ar fi trebuit – și aici au dreptate rezerviștii și pensionarii care au protestat – să se recupereze o parte din indexarea care nu s-a mai făcut din 2016 încoace.
„Sunt multe nedreptăți în sistemul acesta, s-au făcut legi peste legi și încercăm anul acesta – avem deja un comitet consultativ al ministrului împreună cu organizațiile de pensionari, cu departamentele din minister, cu Marele Stat Major, cu toată lumea – să aducem un pic de coerență la sistemul de pensii. Nu este normal ca pe același grad, pe aceeași funcție, un om care a ieșit la pensie acum 10 ani să aibă o pensie de trei ori mai mică decât unul care iese la pensie acum. Va trebui să găsim un sistem”, a declarat Vasile Dîncu.
Ministrul a ținut să arate că niciun ministru al PSD nu a promis pensii speciale pentru militari sau mărirea pensiilor speciale pentru militari. El a spus că social-democrații nu au promis că o creștere cu 40 la sută a pensiilor este posibilă imediat.
Militarii nu au pensii nesimțite și nici nu au pensii foarte mari
„Și eu am crezut la început, ca și jurnaliștii, neocupându-mă de sistemul de apărare înainte, că militarii au pensii mai mari. Nu e adevărat! Creșterea cu 10 la sută la pensii, la peste 2.500 de lei, peste 2.600 de lei, a atins un procent foarte mare din pensionarii din armată și asta s-a făcut”, a adăugat ministrul apărării.
Întrebat dacă știe câte pensii „nesimțite” există în sistemul apărării și care este cea mai mare pensie, ministrul Dîncu a răspuns: „Militarii nu au pensii nesimțite și nici nu au pensii foarte mari. Nu am acum o statistică la mine, am văzut niște statistici, m-a preocupat. Se respectă, evident, o ierarhie a funcțiilor din armată, dar nu sunt pensii foarte mari. Singurele pensii care sunt din zona militară și care ies din serie, care sunt pensii mari – sigur, date conform legii – sunt cele din zona justiției militare: judecători, procurori militari. Dar aici, ca și la cei civili, există o altă grilă”, a explicat ministrul.
Generalii cu funcții foarte mari câștigă cel mai mult
În rest, a contiuat ministrul, pensiile cele mai mari, de 9.000 – 10.000 de lei, sunt ale generalilor care au avut funcții foarte mari, de comandanți de unități, de batalioane, fiind și pe o perioadă foarte mare în funcție, „de exemplu, 45 de ani”.
„Nu cred că sunt pensii nesimțite sau pensii foarte mari și acestea sunt vârfurile, dar din nefericire, am descoperit și pensii de 1.500 de lei, pensii chiar de 1.000 de lei, pentru oameni care au avut vechime mai puțină în armată sau care au ieșit la un moment dat, pentru că au fost scoși oarecum obligatoriu, pentru că s-a reformat armata după intrarea în NATO. Au primit atunci o compensație, însă au rămas cu pensii foarte mici. Și aceștia, dar și alții au nevoie de o reglementare”, a punctat Vasile Dîncu.
Pe de altă parte, ministrul a recunoscut că pensiile militarilor „nu aveau ce să caute în PNRR. Nici ministerul nostru și nici alte ministere din Europa, am verificat, nu sunt în PNRR”, a declarat Vasile Dîncu.