Aceste produse tot mai căutate au însă un drum lung de parcurs, înainte de a fi etichetate ca „pure” și „proaspete”, începând cu măcinarea la scară industrială a unui pește de care puțini au auzit, scrie The Guardian. Publicația explică de ce, de multe ori, aceste suplimente nu mai corespund din punct de vedere calitativ.
Dacă unele uleiuri de pește sunt făcute din cod, macrou sau sardine, majoritatea lor provine din hamsia peruviană. Acești pești argintii sunt o sursă importantă de hrană pentru fauna sălbatică din Curentul Humboldt, unul dintre cele mai productive ecosisteme marine de pe Pământ.
„Cred că oamenii ar trebui să știe de unde provine peștele din uleiul de pește. Este întotdeauna bine să știi cum se face produsul pe care îl consumi”, spune Katrina Nakamura, fondatoarea Sustainability Incubator, care analizează condițiile de muncă din lanțurile de aprovizionare cu alimente.
Captura de pești osoși (hamsia peruviană) este uriașă, depășind 4 milioane de tone pe an. O parte din această cantitate este congelată și conservată pentru consumul oamenilor, dar este folosită și pentru hrănirea porcilor și a peștilor de crescătorie. Acvacultura este o industrie globală în expansiune, evaluată la peste 146 de miliarde de lire sterline în 2020, China aflându-se în fruntea listei ca cea mai mare țară producătoare de pește, cu 58,8 milioane de tone pe an.
Scade riscul de tulburări ale funcției cognitive și contribuie la reducerea inflamației
Deși oamenii de știință studiază încă beneficiile suplimentelor de culoare aurie, există dovezi că acizii grași omega-3, inclusiv EPA și DHA, pot ajuta la funcționarea inimii și a creierului, scad riscul de tulburări ale funcției cognitive și pot contribui la reducerea inflamației.
Hamsiile peruviene sunt bogate în EPA și DHA. Potrivit GOED, organismul industrial al producătorilor de Omega-3, se estimează că 38.000 de tone de ulei de hamsii sunt extrase anual pentru suplimente alimentare. Așa au apărut numeroase acuzații legate atât de exploatarea oamenilor care trăiesc din capturarea hamsiilor peruviene, cât și de faptul că prin pescuitul masiv se pune în pericol ecosistemul marin.
O industrie care nu plătește aproape nimic pentru acest pește, ia totul
„Extragem milioane de tone de hamsii dintr-un ecosistem care depinde de acel pește. Ecosistemul își pierde în acest fel rezistența la schimbările majore, provocate de El Niños și la schimbările climatice”, susține un localnic. ”Acest pește ar putea fi folosit pentru a ne hrăni, dar o industrie care nu plătește aproape nimic pentru acets pește, ia totul”, se plânge acesta.
Pe rafturi poate ajunge un produs rânced
Dar, de multe ori, ceea ce ajunge pe rafturile magazinelor din toată lumea poate fi un lot de ulei de pește rânced: teste diferite arată că o cantitate alarmantă de suplimente de ulei de pește, cel puțin 10%, sunt râncede. Oxidarea este un proces normal și de obicei inofensiv, dar râncezirea apare atunci când un produs este puternic oxidat. În uleiul de pește, acest fenomen are loc atunci când uleiul este expus la lumină, aer sau căldură.