S-a aflat adevărul despre ciocolată! Cât de sănătoasă este pentru inimă

Sursă: Dreamstime

În ciuda unor mituri care s-au creat în jurul ciocolatei negre, potrivit cărora nu ar fi tocmai bună pentru sănătate, în ultima perioadă au apărut numeroase cercetări care au susținut contrariul. Explicația este cât se poate de simplă: ciocolata, mai exact cantitatea de cacao din ea, este bogată în flavonoizi, compuși care se sintetizează natural în anumite plante, recunoscute pentru proprietățile sale miraculoase asupra sănătății.

Studiile au arătat că flavanoizii din cacao pot ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin și la scăderea tensiunii arteriale.

În 2018, o companie care produce ciocolată și produse din cacao, „Barry Callebaut AG Elveția”, a solicitat Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) să permită includerea unei mențiuni pe etichetele produselor sale, indicând legătura dintre consumul de cacao și riscul redus de boli cardiovasculare.

După o revizuire exhaustivă a studiilor, FDA a venit cu răspunsul, potrivit Npr.org.

Ce a decis FDA legat de ciocolată

La începutul lunii februarie, FDA a dat undă verde pentru a utiliza anumite mențiuni privind sănătatea pentru produsele pe bază de cacao cu conținut ridicat de flavonoizi. Agenția menționează, însă, că nu există suficiente dovezi pentru a susține afirmațiile conform cărora ciocolata obișnuită, pe care o mănâncă majoritatea oamenilor, are aceste proprietăți.

FDA amintește că a existat un studiu care a inclus peste 20.000 de bărbați și femei, cu vârsta de 60 de ani și peste, care au fost de acord să consume zilnic 500 de miligrame de flavonoizi de cacao, sub formă de capsule, timp de câțiva ani, pentru a vedea dacă astfel se reduce riscul unor boli de inimă.

A fost un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo (participanții nu știau dacă li se administrează flavonoizi de cacao sau un placebo).

O reducere cu 27% a deceselor cauzate de boli cardiovasculare

„Am văzut semnale promițătoare pentru prevenirea unor evenimente legate de boli cardiovasculare”, explică dr. JoAnn Manson de la Brigham and Women’s Hospital, unul dintre autorii studiului. În general, nu a existat o scădere semnificativă a atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare cerebrale în rândul participanților care au luat suplimentele respective, dar mai puțini au murit din cauza bolilor de inimă.

„De fapt, am observat o reducere cu 27% a deceselor cauzate de boli cardiovasculare”, spune Manson. Studiul a fost publicat în American Journal of Clinical Nutrition vara trecută, iar cercetătorii speră să reproducă concluziile cu noi date.

Flavonoizii bio-activi din cacao pot determina producerea de mai mult oxid nitric

Oamenii de știință s-au concentrat pe un anumit mecanism, care ajută la explicarea modului în care ciocolata poate influența sistemul cardiovascular. Flavonoizii bio-activi din cacao pot determina producerea de mai mult oxid nitric, un gaz care determină deschiderea sau dilatarea vaselor de sânge.

„Vasodilatația pare să fie mecanismul de scădere a tensiunii arteriale, un indicator pentru reducerea evenimentelor cardiovasculare”, a precizat Manson.

Flavonoizii ajută în lupta corpului împotriva radicalilor liberi

Ciocolata neagră are un conținut foarte mare antioxidanți (flavonoizi), care ajută în lupta corpului împotriva radicalilor liberi care cauzează procesul de oxidare a celulelor.

Radicalii liberi sunt implicați în procesul de îmbătrânire și pot fi o cauză a cancerului. Alimentele bogate în antioxidanți protejează împotriva mai multor tipuri de cancer și încetinesc procesul îmbătrânirii.