Cercetătorii de la Harvard TH Chan School of Public Health din Massachusetts au realizat un studiu privind sănătatea și obiceiurile alimentare ale a 111.654 de asistente, care au declarat ce tipuri de ciocolată au mâncat între anii 1970 și 1980. Cercetarea a fost publicată în BMJ.
Scădere cu 21% a riscului de a dezvolta diabet de tip 2
Principala concluzie, bazată pe o perioadă medie de urmărire de 25 de ani, este următoarea: consumul a cinci sau mai multe porții de ciocolată neagră pe săptămână a fost asociat cu o scădere cu 21% a riscului de a dezvolta diabet de tip 2, în comparație cu consumul rar de ciocolată. Rezultatele au fost observate după excluderea persoanelor cu un aport caloric extrem de mare sau de scăzut și după analizarea mai multor factori-cheie ai stilului de viață și ai alimentației. În plus, ciocolata neagră părea că ajută și la scăderea în greutate, scrie Sciencelaert.
Pe de altă parte, nu a fost găsită o astfel de relație între ciocolata cu lapte și diabetul de tip 2, asociat cu o creștere a masei corporale.
„Consumul crescut de ciocolată neagră a fost asociat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2”, scriu cercetătorii în lucrarea lor. În schimb, consumul crescut de ciocolată cu lapte, a fost asociat cu creșterea în greutate pe termen lung”, adaugă ei.
Datele din acest studiu nu arată cauza și efectul direct. Unii factori de risc au fost controlați, dar mulți alții ar putea avea un impact semnificativ.
Asocierea dintre ciocolata neagră și riscul redus de diabet de tip 2 este suficient de puternică pentru studii ulterioare
În ciuda limitărilor studiului, asocierea dintre ciocolata neagră și riscul redus de diabet de tip 2 este suficient de puternică pentru a justifica cercetări suplimentare, inclusiv mecanismele potențiale.
Ciocolata neagră este bogată în flavonoizi – compuși în fructe și legume – despre care se crede că au numeroase beneficii pentru sănătate. De fapt, au fost legați anterior de reducerea riscului de diabet de tip 2.
„Aportul de lapte și ciocolată albă ar putea să nu aducă la aceleași beneficii pentru sănătatea metabolică, datorită conținutului mai mare de zahăr adăugat – un factor de risc stabilit pentru bolile cardiometabolice”, scriu cercetătorii. Înregistrările din 2019 arată că aproximativ 463 de milioane de persoane sunt afectate de diabet, numărul lor urmând să ajungă la 700 de milioane în următoarele două decenii.
„Sunt necesare studii suplimentare controlate randomizate pentru a reproduce aceste constatări și a explora în continuare toate mecanismele”, scriu cercetătorii.
Conținut foarte mare antioxidanți
Ciocolata neagră are un conținut foarte mare antioxidanți, care ajută în lupta corpului împotriva radicalilor liberi care cauzează procesul de oxidare a celulelor. Radicalii liberi sunt implicați în procesul de îmbătrânire și pot fi o cauză a cancerului. Alimentele bogate în antioxidanți protejează împotriva mai multor tipuri de cancer și încetinesc procesul îmbătrânirii.
Într-un studiu din SUA, 30 de participanți au consumat 40 de grame de ciocolată neagră, timp de până la 14 zile. Cercetătorii au testat mostre de sânge și urină la începutul, la mijlocul și la sfârșitul studiului. Cei cu „anxietate ridicată” au arătat un profil metabolic distinct, care indică o homeostazie energetică diferită și un microbiom intestinal mai bun.
„Ciocolata neagră a redus hormonul stresului, cortizolul, și a normalizat, parțial, diferențele legate de stres în metabolismul energetic (glicină, citrat, trans-aconitat, prolină, beta-alanină) și activitățile microbiene intestinale (hipurat și sulfat de p-crezol)”, notează cercetătorii.