Una dintre asistentele de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș rupe tăcerea în cazul izbucnirii incendiului tragic, în urma căruia 5 persoane și-au pierdut viața. Sâmbătă, la ieșirea de la audieri, aceasta a recunoscut că era frig în saloane, dar neagă existența aerotermelor.
„Nu aveam căldură suficientă. Nu era aerotermă. Era frig în salon”, a declarat asistenta.
Potrivit Ordinului Nr. 1427/26.11.2013, ce prevede dispozițiile generale de apărare împotriva incendiilor în unități sanitare, este interzisă folosirea reşourilor, radiatoarelor electrice, maşinilor de călcat, fierbătoarelor, în saloanele bolnavilor, cu atât mai mult în secții de terapie intensivă.
Ordinul are scopul de a preveni şi reduce riscurile de producere a incendiilor, de a asigura condiţiile pentru limitarea propagării şi dezvoltării acestora prin măsuri tehnice şi organizatorice, conform g4media.ro. O echipă mixtă, formată din procurori, poliţişti criminalişti şi specialişti de la INSEMEX Petroşani, a reluat sâmbătă dimineață cercetările la faţa locului în cazul incendiului izbucnit vineri la un pavilion al Institutului Matei Balș.
Mărturia unui fost pacient COVID de la Balș
Un fost pacient, bolnav de COVID-19, tratat la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, a vorbit in exclusivitate într-un interviu realizat de Robert Turcescu pentru evz.ro.
Florin Toma, fost pacient Covid la Balș: În saloane erau 14-16 grade. Toată lumea se plângea de frig. Am scris, am strigat degeaba! Florin Toma a fost internat acum o lună de zile la Spitalul Matei Balș. Diagnosticul: Covid-19. A supraviețuit, dar a trăit momente îngrozitoare în „cel mai modern spital de boli infecțioase din România” din cauza frigului inuman din saloane.
Temperatura în care stăteau bolnavii internați depășea arareori 17 grade Celsius. Pentru a face față frigului, în unele saloane printre care și cele cuprinse în incendiul de azi-noapte, Florin Toma spune că pacienții veniseră de acasă cu aeroterme.
Mărturia lui Florin Toma, în interviul acordat în exclusivitate pentru EVZ și realizat de Robert Turcescu.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea