Este Simona Halep un trișor?
April Henning, un expert antidoping care lucrează la Universitatea Heriot-Watt din Scoția, a criticat modul în care s-a investigat cazul Simona Halep. Henning a reacționat în legătură cu suspendarea uriașă primită de sportiva din România și a spus că nu se cunosc efectele multor substanțe care sunt interzise, printre care și Roxadustat.
Simona Halep a fost suspendată patru ani de ITIA după ce a fost prinsă dopată cu Roxadustat la US Open 2022. Expertul în antidoping a cerut o serie de schimbări în ceea ce o privește pe sportiva din România.
„Problema pentru mine este structura anti-doping, această politică de toleranță zero și răspundere strictă. Mai exact, dacă există un test pozitiv, sunteți responsabil, indiferent cum s-a ajuns acolo.
Dacă există posibilitatea ca un supliment să fi fost contaminat? Da, desigur! Și știm că au loc frecvent astfel de contaminări. O mare parte din această retorică sportivă este aceea că oricine e testat pozitiv este pictat cu aceeași pensulă. Deci, dacă nu a fost nimic intenționat, nu contează. Și rămâi în continuare oribil, corupt moral, o persoană rea, un sportiv teribil și un trișor. Există o nuanță mult mai importantă decât atât” a spus Henning
Trebuie diplomă în chimie ca să cunoști substanțele
April Henning a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește cazul Halep. Ea a cerut de urgență ca legislația antidoping să fie schimbată. Asta pentru că a ajuns la concluzia că sportivii sunt supuși unui adevărat chin din cauza listei cu substanțe interzise. Expertul este de părere că sportivii au nevoie de diplome în chimie ca să înțeleagă toate substanțele trecute pe listă.
„Te-ai uitat pe listă (n.r. cu substanțe interzise) în ultima vreme? Este uriașă și sunt substanțe care nici măcar nu sunt enumerate acolo. Și sunt incluse în aceste categorii. Dacă ești sportiv și nu ai o diplomă în chimie, acest lucru poate fi foarte greu de înțeles.
Concentrațiile minuscule pe care le pot detecta ar putea să nu aibă niciun rol funcțional în organism. Din punct de vedere fiziologic nu e nicio diferență dacă le au sau nu. O mulțime dintre substanțele interzise nu au fost, cu adevărat, cercetate temeinic. Deci nu știm dacă este un caz de contaminare, este doar toleranță zero!” este părerea expertei din Scoția.
April Henning pune la îndoială faptul că Roxadustatul ar avea efecte prozitive asupra performanțelor sportive. Expertul scoțian spune că nu se cunoaște pragul de la care Roxadustatul influențează pozitiv performanța sportivă.
„Care este pragul pentru Roxadustat? Unde sunt datele și informațiile care ne spun la ce nivel apare îmbunătățirea performanței sportivilor?”, s-a întrebat April Henning, conform frontline.com.