În contextul războiului actual din Ucraina, mulți se întreabă acum dacă președintele Vladimir Putin a avut o agendă ascunsă atunci când a participat la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, eveniment desfășurat în perioada 4-20 februarie.
Site-ul Scmp scrie despre scopul real al prezenței liderului de la Kremlin la Olimpiada din Beijing, cu doar patru zile înainte de a declanșa invadarea Ucrainei.
Putin a vrut acum să arate respect Chinei, nu ca-n 2008
Potrivit publicației, se poate spune că Putin a vrut, de această dată, să arate respect față de China, hotărând să invadeze țara vecină după închiderea Jocurilor Olimpice, spre deosebire de august 2008, când Moscova a început războiul cu Georgia exact în ziua în care avea loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing.
S-a susținut însă în tot acest timp că participarea lui Putin la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă ar fi fost doar o șmecherie, Occidentul suspectând faptul că Rusia a informat China asupra intențiilor sale și că Beijingul și-ar fi dat acordul.
Pură dezinformare!
Qin Gang, ambasadorul Chinei în SUA, a ținut să explice, încă din martie, într-un articol din The Washington Post, că lucrurile nu au stat așa și că Beijingul nu ar fi știut nimic despre intențiile Rusiei.
„S-a spus că regimul din China ar fi știut, în prealabil, despre acțiunea militară a Rusiei și că ar fi cerut Rusiei să o amâne, până după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă. Zvonuri recente susțin în continuare că Rusia caută asistență militară din partea Chinei. Permiteți-mi să spun că afirmațiile conform cărora China a știut despre acest război, că a acceptat sau a sprijinit în mod tacit acest război sunt pură dezinformare.”
Ce spunea liderul rus după anexarea Crimeei
Comentariile sale nu au risipit însă îndoielile Occidentului. Dacă scopul lui Putin a fost să atragă China în această poveste și să lase impresia că Beijingul este de partea Rusiei în acest conflict, probabil că a reușit, scrie SCPM. Vorbind despre anexarea Crimeei în 2014, Putin afirma că țara sa este „recunoscătoare tuturor celor care au înțeles acțiunile noastre în Crimeea; suntem recunoscători poporului chinez, ai cărui lideri au considerat întotdeauna situația din Ucraina și Crimeea ca fiind parte integrantă din contextul istoric și politic”.
O analiză publicată de Bloomberg în luna martie arăta că „este posibil” ca președintele Xi Jinping să-l fi rugat pe Putin să nu invadeze Ucraina fix în timpul Olimpiadei de iarnă, dar informația a fost dezmințită oficial de ambasada Chinei la Moscova.
Un conflict declanșat de Rusia în Ucraina în timpul Olimpiadei ar fi umbrit desfășurarea Jocurilor Olimpice, afectând, indirect, „imaginea” liderului chinez. De asemenea, Ministerul chinez de Externe invoca importanța Armistițiului Olimpic Beijing 2022, adoptat de Adunarea Generală a ONU, care propune, în esență, încetarea oricăror ostilități sau conflicte militare pe durata Jocurilor Olimpice.