Ce scrie în CV-ul lui Călin Georgescu?
Călin Georgescu, actualul candidat la Președinția României, a avut un rol important în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (CDO). Conform CV-ului său, a lucrat acolo între 2011 și 2013, însă Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu își amintește cine l-a numit. În 2010, MAE a anunțat că Georgescu a fost desemnat pentru un post important în cadrul CDO, numirea fiind considerată un „succes” al României.
Pe 18 iunie 2010, CDO l-a ales pe Călin Georgescu ca raportor special al ONU, responsabil de investigarea efectelor negative ale transportului de produse și deșeuri periculoase asupra drepturilor omului. Aceasta a fost prima dată când România obținea un astfel de mandat tematic în cadrul CDO, înființat în 2006. Mandatul său a fost de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire. MAE a subliniat că succesul a fost datorat atât experienței lui Georgescu, cât și angajamentului României față de promovarea drepturilor omului.
În același timp, MAE a menționat că Georgescu a fost selectat dintre 290 de candidați din întreaga lume, alături de alți șapte raportori pe teme diferite. De asemenea, Călin Georgescu este menționat pe pagina oficială a CDO ca fiind activ între 2010 și 2012, spre deosebire de perioada 2011-2013 menționată în CV-ul său.
Cine l-a propus pentru postul de raportor special ONU?
Postul de televiziune Digi24 a întrebat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) cine l-a propus pe Călin Georgescu pentru postul de raportor special ONU și cum a ajuns el să fie candidatul României.
,,A fost selectat în urma unui concurs sau cum a fost aleasă această candidatură?”
Răspunsul Ministerului a fost că nu știe exact. Mai exact, ministerul recunoaște că a propus candidaturi pentru mai multe posturi, dar nu își aduce aminte cine a venit cu ideea de a-l propune pe Georgescu.
Ministerul a explicat că în 2010 a trimis trei candidaturi pentru posturi libere la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, iar Georgescu a fost ales pentru un post legat de efectele transportului de deșeuri periculoase asupra drepturilor omului. Totuși, Ministerul nu a găsit documente care să arate exact cum a fost aleasă candidatura lui Călin Georgescu pentru acest post.
Răspunsul integral al MAE
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră de presă adresate Ministerului Afacerilor Externe (MAE), vă comunicăm următoarele:
În cursul anului 2010, pe fondul vacantării mai multor poziții de Raportori speciali în cadrul procedurilor speciale ale Consiliului ONU al Drepturilor Omului, biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a solicitat statelor membre ONU candidaturi pentru aceste poziții.
Conform procedurilor OHCHR, titularii de mandat au statut independent, necesar îndeplinirii funcției în mod imparțial. Deținerea unei astfel de funcții este limitată la maximum șase ani (respectiv două mandate a trei ani).
După completarea procedurilor de depunere a candidaturilor pentru raportori speciali, experți independenți și membri ai grupurilor de lucru, candidații de pe lista scurtă sunt intervievați de către un Grup Consultativ compus din cinci ambasadori numiți de fiecare dintre cele cinci grupuri regionale menționate mai-sus.
Grupul Consultativ face recomandări Președintelui Consiliului pentru Drepturile Omului prin raportul său public. Președintele Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, pe baza recomandărilor Grupului Consultativ și după o serie de consultări, identifică candidatul adecvat pentru fiecare post vacant. Numirea se finalizează în momentul în care candidatul selectat propus de Președinte este aprobat de Consiliul pentru Drepturile Omului.
În cursul anului 2010, Ministerul Afacerilor Externe a transmis OHCHR trei candidaturi din partea României pentru trei dintre cele șase posturi vacante. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, după parcurgerea procedurilor specifice, l-a selectat pe domnul Călin Georgescu în calitate de Raportor special ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra realizării drepturilor omului. În arhiva MAE nu au fost identificate documente care să ateste procedura de identificare a candidaturii domnului Călin Georgescu pentru această poziție”, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Ce a presupus mandatul de raportor special al lui Călin Georgescu?
Conform sursei citate anterior, mandatul de raportor special al lui Călin Georgescu pentru efectele transportului de deșeuri toxice și periculoase a presupus:
- investigarea efectelor negative ale transportului ilegal de deșeuri periculoase asupra drepturilor omului, în special asupra dreptului la viață și la sănătate;
- cercetarea, monitorizarea și primirea de informații legate de traficul ilegal de deșeuri toxice și periculoase;
- crearea de recomandări și propuneri pentru măsuri care să controleze, reducă și elimine traficul ilegal de astfel de deșeuri;
- întocmirea, anual, a unei liste cu țările și companiile implicate în transportul ilegal de deșeuri toxice și periculoase, precum și evidențierea persoanelor care au murit sau au fost afectate de aceste deșeuri.