Cum vrea să salveze ministrul Educației tinerii români de consumul de droguri?

Ministrul Educației, Daniel David, consideră că psihologii ar trebui să aibă rolul principal în prevenirea consumului de droguri, fiind sprijiniți de o echipă de specialiști din mai multe domenii. El nu susține acest lucru doar pentru că este psiholog, ci pentru că este important ca oamenii să învețe să-și controleze comportamentul.

În opinia sa, Ministerul de Interne și autoritățile locale trebuie să se ocupe de siguranța din jurul școlilor și universităților, astfel încât dealerii să fie îndepărtați.

„Nu fiindcă eu sunt psiholog, dar fiindcă vorbim în primul rând de modul în care îi învăţăm pe oameni să-şi controleze comportamentul”, a spus ministrul Educației în cadrul emisiunii TV „Medika Antidrog” de pe Medika TV.

Daniel David
Daniel David (SURSA FOTO: danieldavid.ro)

Ministrul Educației crede că, pentru a preveni consumul de droguri, este esențial ca zonele din jurul școlilor și universităților să fie curate, fără droguri și dealeri. Această responsabilitate revine în principal Ministerului de Interne și, probabil, autorităților locale, spune el.

Rolul părinților

Părinții și personalul din școli trebuie să fie pregătiți să recunoască primele semne ale consumului de droguri, a atenționat oficialul român. Din punctul lui de vedere, prevenția trebuie să se bazeze pe dovezi și să implice mai mulți specialiști, precum psihologi, medici și asistenți medicali.

Totuși, el consideră că psihologii ar trebui să aibă un rol principal în acest proces pentru că prevenția înseamnă, în primul rând, să îi învățăm pe oameni să își controleze comportamentul, atitudinile și valorile legate de consumul de droguri. În plus, este nevoie și de medici care să explice cum funcționează dependența, dar și de asistenți sociali și medicali. Dacă prevenția nu este făcută serios și rămâne doar o formalitate pe hârtie, nu va fi eficientă, a explicat el.

„În primul rând, cred că este foarte important să facem curăţenie în jurul şcolilor şi în jurul universităţilor, astfel încât să nu fie droguri, să nu fie dealeri, iar aici rolul principal revine în primul rând Ministerului de Interne şi probabil autorităţilor locale. În al doilea rând, este foarte important ca părinţii, dar personalul care face parte din mediul educaţional să fie antrenat pentru a putea detecta primele semne ale consumului de droguri.

Cred că este foarte important să facem prevenţie bazată pe dovezi, în care trebuie să fie mai mulţi specialişti în sănătate, psihologi, medici, asistenţi medicali, dar atenţie, cred că rolul principal în prevenţie ar trebui să fie coordonat de către psihologi, nu fiindcă eu sunt psiholog, dar fiindcă aici în prevenţie vorbim în primul rând de modul în care învăţăm pe oameni să-şi controleze comportamentul, modul în care îi învăţăm să-şi controleze atitudinile, factorii cognitivi, valorile pe care le au faţă de consumul de droguri.

Sigur, alături de altă echipă mai largă în care trebuie să ai medici care să explice mecanismul dependenţei, mecanismul prin care funcţionează drogurile, ai nevoie de asistenţi sociali, asistenţi medicali, dar trebuie făcut serios dacă vrem să o facem, altfel dacă ne apucăm să facem prevenţie, pur şi simplu aşa, să o bifăm pe hârtie, nu va fi eficient”, a explicat oficialul român.

Cum vrea să-i ajute pe cei dependenți?

Din punctul de vedere al ministrului Educației, este foarte important să existe servicii pentru cei care deja consumă droguri și au devenit dependenți. În acest caz, tratamentul medical și medicamentele au rolul principal, iar psihoterapia este un ajutor suplimentar. Cele două trebuie combinate, dar partea medicală rămâne cea mai importantă, a explicat el.

„Aici rolul principal revine tratamentului medical, tratamentului medicamentos, iar psihoterapia vine ca o intervenţie complementară, fiindcă la pachet trebuie să vină cele două, dar rolul principal aici revine totuşi componentei medicale.

Dacă nu reuşim să împingem din jurul şcolilor dealerii, dacă nu reuşim să blocăm intrarea în şcoală a drogurilor, avem o problemă”, a completat oficialul român.