Un expert în finanțe a dezvăluit care este formula de calcul a pensiei, atât cu pilonul I cât și Pilonul II, în funcție de salariul primit. De asemenea, finanțistul a precizat cam ce pensie ai avea cu o contribuție de 6% la pilonul II, măsură care se va lua, conform plaunului anunțat de guvern, în anul 2021.
Pentru 1% din salariul brut, Pilonul I de pensie oferă cam 1% din ultimul salariu, dar pe acelaşi calcul, sistemul privat de pensie ar oferi 3,5% din ultimul salariu, a declarat, joi, Cristian Popa, membru al boardului CFA România, conform Agerpres.
„Într-un sistem în care am avea doar pensie publică, din calculele noastre sustenabilă ar fi o pensie de aproximativ 32% din ultimul salariu, rata de înlocuire, ceea ce conform standardelor este destul de scăzut, ca să nu spunem foarte scăzut. Într-un scenariu în care am vira 6% din contribuţiile din salariul brut către un sistem privat de pensie rata de înlocuire ar creşte undeva la 45%. Aceasta înseamnă că beneficiul viitorilor pensionari ar fi cu 44% mai mare dacă aproximativ o pătrime din contribuţie ar merge la un sistem privat de pensii. O altă concluzie este că pentru 1% din salariul brut Pilonul I de pensie oferă cam 1% din ultimul salariu. Pe acelaşi calcul, sistemul privat de pensie ar oferi 3,5% din ultimul salariu. Pentru fiecare un procent de contribuţie banii se investesc, se înmulţesc şi se întorc mai mulţi la participant”, a spus Cristian Popa, prezent la eveniment Forecast dinner 2020 – „Sistemul de pensii între prezent şi viitor”, organizat de CFA România.
Avertisment pentru cei care ies la pensie în 2050 – 2060
De asemenea, un aspect important al studiului arată problema demografică a României care se accentuează. Vom fi cu mult mai puţini peste 30 de ani, dar vor fi mai mulţi români la pensie, iar acesta arată că nu vor fi destui bani pentru a plăti pensiile la vârsta de pensionare pe orizont 2050 – 2060.
Dragoş Cabat, membru al boardului CFA România, a spus că instituţia a realizat un studiu la finalul anului trecut despre viitorul sistemului de pensii din România şi ca şi o concluzie generală s-a ajuns la concluzia că sistemul public de pensii este nesustenabil, iar cel privat de pensii asigură o rată de înlocuire semnificativ mai mare la vârsta de pensionare. Acesta mai spune că sistemele moderne, chiar la nivel global, trebuie să se schimbe. Componenta sistemului public de pensii trebuie să existe şi să asigure un venit minim de bază pentru toţi oamenii din ţara respectivă , iar sistemele celelalte, private, să reuşească să suplimenteze veniturile pentru ca oamenii să ajungă să aibă venituri din pensii de cel puţin 60-65% din cât au avut în perioada când erau salariaţi.