S-a aflat leacul pentru cancer. Ce au descoperit oamenii de știință

cancer

Sursă: Dreamstime

Descoperire majoră în terapia cancerului. Compania GSK a anunțat o descoperire semnificativă în ceea ce privește tratarea tumorilor. Un medicament numit Jemperli (dostarlimab) a arătat rezultate impresionante într-un studiu de fază 2 la Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK). Medicamentul a avut o rată de răspuns clinic complet fără precedent, de 100%, susține compania.

Studiul a inclus 42 de pacienți care sufereau de cancer rectal local avansat, cu deficit de reparare a nepotrivirii ADN-ului (dMMR), un tip de cancer intestinal.

Jemperli a vindecat cancerul tuturor pacienților

Folosit ca tratament de primă linie și alternativă la chimioterapie și chirurgie, Jemperli a vindecat cancerul la toți pacienții, arătând „o rată de răspuns clinic complet fără precedent, de 100%. 

„Testele care au urmat nu au arătat nicio dovadă a tumorilor rămase. Mai mult, primii 24 din cei 42 de pacienți au fost observați după un timp mediu de 26,3 luni și nu au prezentat semne de revenire a cancerului”, precizează compania într-un comunicat, potrivit Bgr.com.

Ce face noul medicament

GSK va testa medicamentul în studii suplimentare, care implică anumite tipuri de cancer colorectal.

Acest nou medicament cu anticorpi monoclonali se leagă de anumite celule imunitare și împiedică celulele canceroase să evite detectarea imună. Sistemul imunitar este apoi capabil să omoare, singur, excrescențe canceroase.

Standardul actual de îngrijire pentru tipul avansat de cancer rectal tratat cu Jemperli constă în două faze. În primul rând, pacienții trec prin chimioterapie și radiații. După aceea, vor fi supuși unei intervenții chirurgicale, pentru a îndepărta porțiuni din intestin și a țesutului din jur.

După cum a explicat GSK, opțiunile de tratament actuale pot avea, inițial, rezultate pozitive. Dar o treime dintre pacienți mor din cauza cancerului, pe măsură ce metastazele se răspândesc în alte organe. În plus, chimioterapia și intervenția chirurgicală pot avea numeroase efecte negative asupra calității vieții.

GSK a prezentat aceste date la Societatea Americană de Oncologie Clinică 2024, numind descoperirile sale drept „remarcabile”.

„Datele care nu arată nicio dovadă a bolii la un număr de 42 de pacienți sunt remarcabile”, a spus Hesham Abdullah, vicepreședinte la GSK.

„Aceste rezultate ne aduc cu un pas mai aproape de înțelegerea potențialului cu intenție curativă pentru pacienții cu cancer rectal dMMR avansat local. Așteptăm cu nerăbdare să evaluăm dostarlimab-gxly în anumite tipuri de cancer colorectal în studiile de înregistrare AZUR-1 și AZUR-2, aflate în curs de desfășurare”, a subliniat acesta.

Medicamentul nu este, încă, aprobat la nivel mondial pentru tratamentul cancerelor rectale avansate

Cercek este șeful de secției departamentului cancerului colorectal, co-director al Centrului pentru cancerul colorectal și gastrointestinal cu debut tânăr și investigatorul principal al studiului de fază II.

„Ca expert clinician am observat direct impactul debilitant al tratamentului standard al cancerului rectal dMMR și sunt încântat de potențialul dostarlimab-gxly la acești pacienți”, a spus Cercek.

Deocamdată, Jemperli (dostarlimab) nu este aprobat la nivel mondial pentru tratamentul de primă linie al cancerelor rectale avansate.

Pacienții din studiu nu au avut reacții adverse de gradul 3

GSK continuă să investigheze medicamentul în studii suplimentare care implică pacienți cu cancer colorectal.

GSK a spus ca pacienții din studiu nu au avut reacții adverse de gradul 3 sau mai mare. Siguranța și tolerabilitatea medicamentului au fost, „în general, în concordanță cu profilul de siguranță cunoscut al agentului”. Comunicatul de presă acoperă și diferitele reacții adverse pe care le-ar putea experimenta pacienții.

„Aceste descoperiri demonstrează potențialul dostarlimab-gxly ca o abordare nouă pentru tratarea cancerului rectal dMMR local avansat, care duce la o regresie durabilă a tumorii, fără să fie nevoie de un tratament care să afecteze viața”, a spus Andrea Cercek.