Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați pe 25 decembrie 1989

În ziua de 25 decembrie 1989, în timp ce întreaga țară se afla în stare de șoc după prăbușirea regimului comunist, destinul soților Nicolae și Elena Ceaușescu s-a încheiat tragic la Cazarma UM 01417 din Târgoviște, unde aceștia au fost condamnați și executați.

Ora 14:45 a marcat momentul în care un pluton de execuție, format din opt parașutiști, a îndeplinit sentința, sub comanda căpitanului Ionel Boeru. Cei care au participat la acest moment istoric, deși nu știau exact ce urmează să se întâmple, au rămas marcați pentru totdeauna de acea zi fatidică.

Ionel Boeru, pe atunci căpitan în vârstă de 31 de ani, nu avea nicio idee că „misiunea specială” pentru care fusese selectat, împreună cu ceilalți șapte subofițeri, ar însemna executarea fostului cuplu prezidențial. Acesta a povestit într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian despre cum a fost implicat într-o operațiune care a schimbat cursul istoriei României.

nicolae ceausescu, elena ceausescu
SURSA FOTO: Dreamstime

Misiune de gradul zero

În dimineața zilei de Crăciun, unitatea militară 01842 din Boteni, județul Dâmbovița, se afla într-o stare de alertă maximă, iar majoritatea trupelor erau deja implicate în apărarea unor obiective strategice din capitală.

Comandantul unității, colonelul Ioan Suciu, a primit ordine clare de la generalul Victor Athanasie Stănculescu să pregătească două elicoptere și un grup select de parașutiști pentru o misiune extrem de importantă.

„Misiunea de grad zero”, așa cum a fost descrisă, avea să ajungă la final cu execuția soților Ceaușescu.

Ionel Boeru și ceilalți militari implicați nu știau că misiunea lor va însemna sfârșitul unui regim opresiv, dar și al vieților celor care l-au condus. Boeru a mărturisit că, în momentul în care a tras asupra celor doi dictatori, a simțit o mare apăsare.

„Sunt încă nervos atunci când vorbesc despre asta. Am curmat două vieţi. Este mare lucru. În război este ok, dar când omori oameni neînarmaţi, este mai dificil. Nu-i doresc nimănui aşa ceva”, spunea Ionel Boeru.

Ultima dorință a lui Nicolae Ceaușescu

Întreaga procedură a fost un act formalizat de stat, iar în ciuda protocolului care prevedea ca Ceaușescu să fie executat separat de soția sa, aceștia au cerut să moară împreună. Ultima lor dorință a fost îndeplinită, iar Boeru, împreună cu ceilalți soldați, a pus capăt unui capitol sumbru al istoriei României.

Această execuție, care a avut loc chiar de Crăciun, rămâne un moment definitoriu în tranziția României către democrație. Ionel Boeru, care a trăit cu greutatea acelei decizii ani la rând, este încă marcat de acele imagini din 1989.