Amândoi prevăd un univers în care internetul va fi accesibil de oriunde, oamenii vor deveni o specie interplanetară, iar stațiile spațiale vor găzdui rezidenți permanenți, scrie CNN.

Dar Bill Gates nu pare încă prea convins să-și bage banii în aceste vise din afara planetei. Al patrulea cel mai bogat om, conform Forbes, are aspirații mai înalte aici, pe Pământ. În timp ce constelații de internet precum Starlink de la SpaceX și Proiectul Kuiper propus de Amazon vor să aducă remedieri la problemele stringente de conectivitate ale lumii, Gates a anunțat recent la CNN că are alte probleme la care se gândește acum.

La ce visează Bill Gates

„Cursa spațială, adică o mare parte din aceasta este o piață comercială. A avea conexiuni grozave la internet în toată Africa este un lucru bun. Ca și folosirea sateliților de observare pentru a vedea ce se întâmplă cu agricultura și schimbările climatice. Dar nu pot fi motivații din punct de vedere filantropic. Sper că oamenii bogați vor găsi modalități de a-și da banii unor acțiuni cu un impact mare”, a declarat Bill Gates.

„Până când nu vom scăpa de malarie și de tuberculoză și de toate aceste boli devastatoare din țările sărace, aceasta rămâne principala mea preocupare”, a spus miliardarul.

Acțiunile filantropice au ajutat la eradicarea oncocerozei

Potrivit CNN, eforturile sale filantropice încep deja să dea roade. Un parteneriat al Fundației Bill and Melinda Gates cu fundația Prințului Moștenitor din Abu Dhabi a ajutat, cu succes, la eradicarea oncocercozei, o boală parazitară provocată de infestarea pielii şi ochilor cu un vierme nematod, în Niger, fiind prima țară africană care a făcut acest lucru.

Oncocercoza se transmite prin înţepătura unei simulii, o mică insectă care trăieşte în preajma cursurilor de apă și poate provoca orbire permanentă.

„Dacă Nigerul este prima țară în care s-a eradicat complet oncoceroza, asta înseamnă că putem face acest lucru pentru tot continentul”, a declarat Gates.

Ce și-ar dori cel mai mult în 2022

Fondatorul Microsoft spune că, dacă își dorește ceva pentru 2022, aceasta ar fi eradicarea poliomielitei. „Aceasta este o cauză mare, importantă pentru mine. Dacă Afganistanul poate rămâne stabil, se pare că, în sfârșit, vom reduce poliomielita la zero. Și lucrăm la asta de peste 20 de ani”, a precizat Gates.

„Trebuie să investim în sănătatea Africii”

„Trebuie să investim în sănătatea Africii, astfel încât copiii să supraviețuiască, să aibă o alimentație bună, să poată fi mai bine educați și să ridice continentul”, spune miliardarul.

După cum se știe, Bill Gates, împreună cu Melinda Gates și Warren Buffett, au creat ”Giving Pledge”, un angajament asumat de 40 dintre cei mai bogați oameni ai Americii, de a-și oferi banii pentru rezolvarea unora dintre cele mai presante probleme ale lumii.