Oficialii ruși și adepții lor din Republica Moldova s-au întrunit la o conferință în Moscova, organizată de un institut despre care se presupune că are conexiuni cu FSB-ul.
Republica Moldova va adera la România?
Aceștia au discutat despre posibilitatea „aderării” Republicii Moldova la România. Conferința, la care au participat mai mulți foști și actuali oficiali ruși, alături de reprezentanți ai opoziției din Republica Moldova și alți invitați, inclusiv din regiunea transnistreană și din Găgăuzia, a fost intitulată „În Moldova sau în România: va rămâne Republica Moldova pe harta anului 2025?”.
La conferința care a avut loc pe 27 iunie într-un hotel din centrul Moscovei, printre participanți s-au numărat deputatul socialist Bogdan Țîrdea, oligarhul în fugă Ilan Șor și episcopul Marchel de Bălți și Fălești, transmite Europa Liberă.
Conform informațiilor din sursa menționată, conferința a fost organizată de Institutul pentru Statele CSI, care se concentrează asupra analizei „vecinătății apropiate” a Rusiei și promovează perspective care susțin politica externă agresivă a Kremlinului.
Institutul este condus de Konstantin Zatulin, un deputat preocupat de situația din Republica Moldova.
Motivarea organizării evenimentului a fost fundamentată pe argumentul că Rusia nu poate rămâne neutră în contextul în care Republica Moldova este percepută ca fiind „subjugată” de Uniunea Europeană și NATO și amenințată de o posibilă „anexare” din partea României.
În cadrul conferinței, Konstantin Zatulin a subliniat că Rusia este inevitabil implicată în soarta poporului moldovenesc și a exprimat îngrijorare pentru interesele acesteia, sugerând că acestea ar fi în pericol din cauza unei presupuse „distanțări” a Moldovei de Rusia sub presiunea Occidentului.
Potrivit sursei menționate, Zatulin, Episcopul Marchel și deputatul socialist Țîrdea au exprimat în unanimitate opinia că „anexarea” Republicii Moldova este planificată de către conducerea României și de autoritățile pro-europene din Republica Moldova.
Zatulin a avertizat că orice conflict în Transnistria ar putea fi interpretat ca un atac asupra Rusiei
În plus, Zatulin a remarcat că guvernul de la Chișinău este acuzat că a intensificat nivelul de „militarizare” a țării, potențial escaladând tensiunile în regiunea transnistreană.
El a avertizat că orice conflict în Transnistria ar putea fi interpretat drept un atac direct asupra Rusiei.
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o propunere legislativă pentru organizarea unui referendum constituțional pe 20 octombrie, în paralel cu alegerile prezidențiale.
Scopul referendumului este de a consulta cetățenii cu privire la modificarea Constituției pentru a permite aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Potrivit sursei menționate, proiectul de modificare a Constituției include introducerea a două noi alineate care reafirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și caracterul ireversibil al integrării țării în Uniunea Europeană.
În plus, se prevede adăugarea unui nou titlu în Constituție, „Integrarea în Uniunea Europeană”.