Un procent de 70% dintre angajații români din sectorul privat lucrează și după terminarea orelor de lucru, fie la birou, fie acasă, arată un sondaj efectuat de BestJobs.

Programul încărcat, dorința de a fi mai competitivi, dar și accesul la tehnologia care permite conectarea permanentă la sarcinile de serviciu îi fac pe români să acumuleze ore suplimentare.

Un număr de 27% din angajați spun că fac acest lucru ca urmare a presiunii angajatorilor, care văd în orele muncite suplimentar o dovadă de implicare în activitatea companiei.

Bariera dintre programul de lucru și timpul personal s-a redus tot mai mult în ultimii ani și pe fondul evoluției tehnologice.

Angajații cu funcții de conducere muncesc cel puțin zece ore suplimentare lunar.

De lucrul peste program sunt cei mai afectați angajații din middle management, care admit, în procent de circa 80%, că obișnuiesc să petreacă la birou sau acasă cel puțin o jumătate de oră în plus pe zi pentru a finaliza sarcinile, în timp ce alți 15% spun că muncesc mai mult de o oră peste programul de lucru normal. Alți 3% obișnuiesc să petreacă în plus chiar și două ore pe zi muncind de la birou sau de acasă.

IT-știi, inginerii, angajații din domeniul financiar, dar și cei cu profesii liberale, precum arhitecții, consultanții, designerii, ori avocații, afirmă, în proporție de 85%, că muncesc mai mult de opt ore pe zi. Cu toate astea, doar 22% dintre cei care muncesc suplimentar susțin că sunt plătiți pentru oreleîn plus efectuate.