Peste 22.000 de conturi de TikTok din Turcia, implicate în campania pentru AUR și Călin Georgescu

Europarlamentarii din comisia pentru apărarea democrației au dezbătut luni raportul francez care a evidențiat manipularea alegerilor din România prin intermediul rețelei sociale TikTok.

Rețea de conturi operate din Turcia

Cristi Terheș, membru al comisiei, a declarat că au fost descoperite peste 22.000 de conturi de TikTok operate din Turcia, care au folosit boți pentru a manipula algoritmul platformei în favoarea AUR și a lui Călin Georgescu. Aceste conturi au fost distribuite masiv, iar TikTok nu a putut identifica sursa finanțării acestora.

De asemenea, europarlamentarul a subliniat că micro-influencerii care au promovat campania lui Călin Georgescu au fost remunerați, mulți dintre ei fără a ști exact pe cine susțin.

„Dacă România are 9 milioane de useri azi pe TikTok din 19 milioane și ai cel puțin 300.000 de conturi pe care TikTok spunea zilele trecute într-un comunicat de presă că au fost eliminate ca urmare a faptului că au fost folosite în mod special pentru inducerea în eroare a utilizatorilor. Ca urmare stai și te intrebi am avut sau nu am avut cu adevărat alegeri libere și corecte?”, a spus Cristi Terheș.

 Conturi din Turcia au făcut campanie pentru AUR și pentru Călin Georgescu

Terheș a explicat că TikTok a identificat, inițial, 4.453 de conturi operate din Turcia pentru AUR și pentru Călin Georgescu la data de 17 decembrie. Ulterior, într-un update din 7 ianuarie, platforma a confirmat că numărul acestora a crescut la 22.764, conturi care distribuiau două sau trei clipuri fiecare.

„TikTok spune că a identificat 4453 de conturi operate din Turcia pentru AUR și pentru Călin Georgescu în 17 decembrie. TikTok face update pe 7 ianuarie și spune că în urma anchetei de la cele 4453 s-au găsit 22.764 de conturi operate din Turcia, conturi cu două sau trei clipuri. Țineți minte boții ăia de aveai zeci de mii de comentarii pe secundă, al căror rol era să împingă postările? Aceste conturi au fost operate din Turcia, un stat în afara UE, un stat care ne e prieten, întrebarea e cine a plătit? O terță parte a plătit a spus TikTok, dar nu a putut identifica cine a plătit concret, aici e atributul statului român”, a adăugat europarlamentarul.

Cristi Terheș a atras atenția că, în ciuda legislației stricte privind finanțarea electorală, Călin Georgescu a declarat finanțare „zero”. Acest fapt, alături de manipularea identificată în mediul online, a fost unul dintre motivele anulării alegerilor.

„Ori CCR când a anulat întregul proces electoral fix despre lucrul ăsta a vorbit. Că s-a folosit o campanie în masă de manipulare și de dezinformare a populației, ceea ce a încălcat corectitudinea alegerilor. Când ți se încalcă carcaterilor corect al unei alegeri implici ți se încalcă și suveranitatea națională. Acesta a fost un aspect foarte important care a fost dezbătut”, a explicat Terheș.

Manipularea algoritmului TikTok

130 de micro-influenceri au fost implicați în campania lui Călin Georgescu, iar mulți nu au dezvăluit că au fost plătiți.

„E o problemă că un microinfluencer face campanie electorală? NU. E liber să facă. E o prbolemă că e plătit cu bani și face campanie pe perioada campanie fără să spună, da?Au fost manipulați algoritmii în masă într-un mod care a dezinformat”, a mai spus europarlamentarul.

 Membrii comisiei pentru apărarea democrației nu susțin închiderea TikTok

Terheș a subliniat că membrii comisiei pentru apărarea democrației nu susțin închiderea TikTok sau a altor rețele sociale, dar caută soluții pentru a preveni repetarea acestor situații în alte state europene, inclusiv Germania, care urmează să organizeze alegeri.

„Sunt împotriva închiderii TikTok și a cenzurii, dar e important în campanie electorală ca toți candidații să aibă șanse egale (…). Suntem într-o situație extrem de delicată și prefer să îmi păstrez pragmatismul. E important, nu cred că e util pentru democrație să ajungi la o cenzură în masă. Nu poți nici să ignori pentru că evident că viciază procesul electoral și suveranitatea națională. În situații extreme iei măsuri extreme”, a concluzionat europarlamentarul, menționând că o astfel de măsură a fost decizia Curții Constituționale de a anula scrutinul din decembrie și de a relua întreg procesul electoral.