France Presse informează că, momentan, acordul nu a fost semnat. Acesta va permite iniţierea unui dialog constant cu privire la serviciile financiare, potrivit unui comunicat.
Sectorul financiar este crucial pentru Londra şi a fost exclus din acordul privind relaţia post-Brexit încheiat chiar înainte de Crăciun.
În timp ce s-a găsit un compromis pentru comerţul cu mărfuri – care nu a oprit o scădere a schimburilor comerciale în ultimele luni – Brexitul a avut ca rezultat până acum un ”no deal” pentru finanţe.
Cu toate acestea, detaliile memorandumului de înţelegere financiară nu sunt deocamdată cunoscute. Textul ar urma să fie publicat după ce a fost semnat şi aceasta înainte de termenul limită, sfârşitul lunii martie, stabilit de Regatul Unit şi UE.
Afacerile au fost grav afectate
Exporturile Regatului Unit către ţările Uniunii Europene s-au prăbuşit în prima lună a acestui an, a anunţat o federaţie britanică de profil.
Astfel, potrivit Federaţiei industriei alimentare şi a băuturilor din Regatul Unit, exporturile de alimente şi băuturi din Marea Britanie către UE au scăzut cu 75,5% în luna ianuarie, în special din cauza barierelor post-Brexit, scrie agenţia Reuters.
Cea mai afectată rută comercială a fost cea către Irlanda. În ianuarie 2020, Irlanda era cea mai mare piaţă a Marii Britanii, circa 18% din totalul alimentelor şi băuturilor exportate ajungând în această destinaţie. Totul s-a schimbat radical în ianuarie 2021: doar 5% din totalul alimentelor şi băuturilor exportate au mers către Irlanda.
Dominic Goudie, şeful diviziei internaţionale a Federaţiei britanice a industriei alimentare şi a băuturilor: “Afacerile se confruntă cu provocări semnificative când fac comerţ cu Uniunea Europeană, iar afacerile mici sunt în special ţinute departe de piaţă, deoarece reţeaua de distribuţie nu funcţionează.
În absenţa soluţiilor, exportatorii din blocul comunitar se vor confrunta cu aceleaşi dificultăţi când în Marea Britanie va intra deplin în vigoare modelul de funcţionare al frontierei.”
Marea Britanie a amânat introducerea unor tipuri de verificări post-Brexit ale bunurilor importate din Uniunea Europeană cu 6 luni, apreciind că afacerile au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19).